latinica  ћирилица
05/02/2018 |  09:14 ⇒ 10:20 | Autor: RTRS

Islamski ekstremisti otimaju i siluju maloljetnice po Federaciji BiH

Kenan Kršo, bivši ratnik IDIL u Siriji, tereti se za otmicu i silovanje djevojčice E.B. (12) u Sarajevu, a njegov saradnik Јasmin Zunđa za pomoganje u izvršenju ovog krivičnog djela.
Žene islamisti (foto: www.jihadwatch.org) -
Žene islamisti (foto: www.jihadwatch.org)

Otmičar devojčice E.B. (12) Kenan Kršo, koji je završio iza rešetaka, je dugogodišnji zavisnik o heroinu sa debelim kriminalnim dosjeom. Posljednjih godina postao je simpatizer militante organizacije "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL).

Ovaj slučaj je prije više od dva meseca potresao javnost u BiH i nije jedini u kojem se djevojčice u zavode, otimaju iz porodične sredine, vrbuju za brak i postaju žrtve silovanja.

Radio Slobodna Evropa podjeća i da je prošlo više od dva mjeseca od prijave nestanka maloletnice E.B u Sarajevu., završetka istrage, te podizanje optužnice u slučaju koji je otvorio brojna pitanja. U sigurnoj kući nevladine organizacije “Medica“ iz Zenice utočište pronalaze mnoge maloletnice. Kako tvrde psiholozi, rad sa maloljenicama žrtvama nasilja je izuzetno težak zbog toga što se mora promjeniti način njihovog razmišljanja koje su im nametnuli islamisti, ipak,, traume ostavljaju posledice i na psihološki i na fizički razvoj devojčica, koje teško kasnije nastavljaju normalan život.

Izvor: Blic