latinica  ћирилица
05/02/2018 |  10:44 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Muzej Republike Srpske "Zmijanjskim vezom" u Evropu

Gostovanje Muzeja Republike Srpske u Moskvi s izložbom "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe", autora muzejske savjetnice Danijele Đukanović, a koje će biti realizovano tokom ove godine, prva je izložba Muzeja Republike Srpske s kojom će se ova institucija predstaviti Evropi i svijetu.
Zmijanjski vez (Foto: Muzej Republike Srpske) -
Zmijanjski vez (Foto: Muzej Republike Srpske)

Miladin Savić, direktor Muzeja Republike Srpske, kaže da je riječ o izložbi koja je dobro poznata ovdašnjoj publici, a koja po svom značaju, s obzirom na to da je zmijanjski vez upisan na UNESKO listu svjetske baštine, prevazilazi lokalne okvire.

"Takođe, planiramo izložbu povodom Dana grada, 22. aprila, koja će zbog svoje specifičnosti izazvati veliko interesovanje građana Republike Srpske i BiH, a izložba nosi naziv 'Od nauke do iluzije i nazad', autora Ivane Pandžić, kustosa arheologa i Sanje Pupac, kustosa etnomuzikologa", istakao je Savić.

Napomenuo je da su već krenuli sa digitalizacijom muzejske građe, u saradnji s Muzejom Vojvodine iz Srbije i Istorijskim muzejom Srbije, a sve zahvaljujući potpisanim sporazumima o saradnji s ovim institucijama.

Izvor: Nezavisne novine