latinica  ћирилица
05/02/2018 |  11:09 | Autor: RTRS

Deklaracija o opstanku Srba - poruka mira i dobrih namjera

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović rekao je da će Srbi, usvajanjem strateške deklaracije o opstanku nacije, ući u 21. vijek sa porukom mira i dobrih namjera prema svima, iako taj dokument sa raznih strana već osporavaju i napadaju.
Gostimir Popović (foto: facebook.com) -
Gostimir Popović (foto: facebook.com)

Popović je ocijenio da srpski narod, donošenjem ove deklaracije, želi dobro i napredak svim narodima, te da dokument nije uperen ni protiv koga.

On je naveo da brojni nekorektni napadi u vezi sa deklaracijom, koju Srbi čekaju stotinama godina, nisu ništa novo i da će ih i dalje biti.

"Ipak, bilo bi dobro da su predstavnici drugih naroda pozdravili donošenje ove deklaracije i pružili Srbima ruku mira u tom pogledu", kaže Popović.

Istakao je da je deklaracija o opstanku srpske nacije, koju Srbija i Republika Srpska planiraju da obnaroduju i usvoje na Sretenje - Dan državnosti Srbije, 15. februara, jedan od osnovnih strateških dokumenata za održiv razvoj i opstanak Srba u jugoistočnoj Evropi.

"Ona treba da omogući Srbima da žive u svojim sistemima, napreduju, razvijaju se i održavaju vlastiti identitet, ali i da se na neki način bezbjednosno osiguraju kako ne bi bili ugroženi na bilo koji način. Time se doprinosi miru i stabilnosti na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou", smatra Popović.

Јedan od autora deklaracije o srpskom narodu Sima Avramović izjavio je juče da je ovaj dokument napisan i da predviđa da Srbija i Srpska formiraju zajedničko tijelo koje će brinuti o ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, prije svega Srba u BiH.

Avramović, koji je dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, precizirao je da je u deklaraciji akcenat stavljen na njegovanje srpskog jezika i ćirilice, kulture, istorije i istorijskog nasljeđa.

Izvor: SRNA