latinica  ћирилица
05/02/2018 |  11:39 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Dijalog teologije sa raličitim oblastima javnog života

Predsjednik Centra za filosofiju i teologiju u Trebinju Vladan Perišić rekao je da je osnovna ideja simposiona "Teologija u javnoj sferi", koji se peti put održava u ovom gradu, da se teologija dovede u što je moguće plodniji dijalog sa najrazličitijim oblastima javnog života - prirodnim naukama, ekonomijom, filosofijom, politikom, sociologijom, umjetnošću.
Vladan Perišić (Foto:otacmilic.com) -
Vladan Perišić (Foto:otacmilic.com)

Povodom predstojećeg 5. simposiona "Teologija u javnoj sferi", koji će biti održan od 8. do 11. februara u Trebinju, u organizaciji Centra za filosofiju i teologiju, Perišić je istakao da s obzirom na to da i u teologiji, kao i u svakoj drugoj oblasti postoji opasnost od uljuljkanosti u sopstveni diskurs i od pravljenja sve većeg jaza prema drugim sferama duhovnog i intelektualnog života, neposredan susret sa drugima često može biti otrežnjujući i da je upravo to zadatak ovih skupova.

"Kao što sve ove pomenute oblasti imaju šta naučiti od teologije, i ona može mnogo da nauči od njih i tako se uzajamno obogaćivati i oplemenjivati. Ali, da bi teologija učila potreban joj je jedan preduslov - da bude svjesna toga i da to sebi smireno prizna da, sama po sebi i oslonjena isključivo na tradiciju, ne zna i ne razumije mnogo šta na primjer kvantnu fiziku, teoriju relativiteta, savremenu umjetnost, teoriju evolucije, teoriju struna, genetiku i još stotine drugih oblasti i podoblasti čije bi bolje poznavanje i pravilnije razumijevanje nesumnjivo doprinijelo i njenom razvoju ali i boljem odgovoru teologije na najraznovrsnije izazove savremenog doba", naveo je Perišić.

On je ocijenio da se tako, uz pomoć kako domaćih tako i stranih eminentnih stručnjaka iz najrazličitijih oblasti koji svoje znanje umiju da prezentuju na popularan način pojednostavljujući ali istovremeno ne iskrivljujući predmet svoje nauke, i teologiji otvaraju vrata ka novim svjetovima koji, svaki na svoj način, može biti relevantan za nju.

"Јedan ovakav projekat od posebnog je značaja posebno za našu sredinu u kojoj se plodotvoran susret teologije i nauke ne može vidjeti baš često. On je važan i za samu teologiju jer je postepeno oslobađa potencijalne samodovoljnosti i samozadovoljnosti koje jednu krajnje uzbudljivu duhovno-intelektualnu disciplinu ponekad pretvaraju u jeftinu apologetiku i tako je od društveno relevantnog činioca sklanjaju na margine", istakao je Perišić.

Ovaj simposion, kaže on, zahvaljujući veoma kompetentnim učesnicima, koji rado učestvuju u ovom zanimljivom projektu, kao i izazovnim temama koje su svake godine drugačije, uvijek je odlično posjećen.

"U publici se, pored zainteresovanih Trebinjaca, može vidjeti i mnoštvo studenata uglavnom, ali ne isključivo teologije iz Beograda, Foče, Banjaluke i drugih mjesta, kojima nije teško doputovati samo da bi prisustvovali jednoj ovakvoj intelektualnoj gozbi", naglasio je Perišić.

On je izrazio nadu da će se i ovog puta vratiti kući obogaćeni novim znanjima i zaokupljeni novim interesovanjima noseći sa sobom jedno drugačije duhovno i intelektualno iskustvo.

U Trebinju će od 8. do 11. februara biti održan peti godišnji simposion "Teologija u javnoj sferi" koji će okupiti renomirane stručnjake iz različitih oblasti.

U okviru simposiona diskutovaće se o temama "Depresija - bolest savremenog doba", "Izazov klerikalizma u Crkvi", "Pravoslavna etika i duh kapitalizma: da li pravoslavni narodi propadaju?", "Umjetnost i kanon: između autentičnog ropstva i /ne/autentične slobode".

O izazovu klerikalizma unutar Crkve razgovaraće profesor Tomas Bremer sa Katoličkog bogoslovskog fakultetu u Minsteru - Njemačka, Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić, i Aleksandar Đakovac sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Na uvijek aktuelne ekonomske teme, posebno sa aspekta pravoslavnog bogoslovlja, govoriće ekonomisti Boris Begović sa Pravnog fakulteta u Beogradu, Nebojša Katić, samostalni poslovni konsultant iz Londona i Rastko Јović sa Pravoslavnog bogoslovskog fakuteta u Beogradu.

O umjetnosti će govoriti akademik Milivoje Unković i profesori Mileta Prodanović sa Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu i Todor Mitrović sa Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju.

Doktor Lazar Supića sa univerziteta Berkli govoriće o vještačkoj inteligenciji, dok će o doživljaju slučajnosti u savremenoj fizici govoriti Ivan Šupić sa Instituta fotoničkih nauka u Barseloni, a o Kuranu kao knjizi o Bogu, čovjeku i kosmosu, Kenan Musić sa Fakulteta islamskih studija u Sarajevu.

Centralno predavanje održaće znameniti američki teolog grčkog porijekla Aristotel Papanikolau, koji će govoriti o odnosu pravoslavlja i sekularizma.

U okviru simposiona biće upriličene i dvije izložbe: izložba Ane Mitrović i Јelene Ilić pod naslovom "Staklena bašta", kao i izložba fotografija "Alergija" Milinka Milićevića.

Biće promovisana i kapitalna izdanja dvije srpske visokoškolske ustanove, u Beogradu i Foči.

O knjizi "Ruski putevi srpskog bogoslovlja: školovanje Srba na ruskim duhovnim akademijama 1849-1917" Vladislava Puzovića govoriće profesori Bogoljub Šijaković, Darko Đogo i Goran Latinović, dok će o izdanjima Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta /PBF/ u Foči govoriti dekan Fakulteta Vladislav Topalović, profesor Mirko Sajlović, Drago Perović sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću i direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović.

Izvor: SRNA