latinica  ћирилица
05/02/2018 |  12:16 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Poremećeni politički odnosi u Skupštini Distrikta Brčko (VIDEO)

Izlaskom Tomislava Stjepanovića iz HDZ-a, i njegovim ulaskom kao nezavisnog poslanika u Klub HSS-a braće Radić-sa tri poslanika, poremećeni su odnosi u Skupštini Distrikta. To je za neke stranke i kriza vlasti, jer su srpski i hrvatski koalicioni partneri odlučili da HDZ, sa svoja dva poslanika, i dalje čini dio skupštinske većine.
Brčko - sjednica - Foto: RTRS
Brčko - sjednicaFoto: RTRS

Kao grom iz vedra neba odjeknuo je prelazak Tomislava Stjepanovića iz HDZ-a u drugi blok hrvatskih stanaka.

Razlog je kaže, što HDZ godinama nije ništa činio na rješavanju životnih problema građana.

"Mi smo svjesni kao i svi građani Brčko distrikta da Brčko tone sve dublje i dublje, da su građani nezadovoljni i na ovakav način mi želimo zaokrenuti te procese", rekao je Tomislav Stjepanović, bivši bivši HDZ-ov poslanik u Skupštini Brčko distrikta.

Iz HDZ-a odgovaraju da sve to što je Stjepanović izrekao nije tačno, jer je i sam bio kreator svih odluka, koje je HDZ odnosio i sprovodio. Nikada, kaže, nije imao primjedbu na bilo koju odluku.

"Svi njegovi sadašnji razlozi su izlišni i nejasni, improvizovani jer je isto tako bio je i potpredsjednik Odbora, i jedan od četiri čovjeka koji je donosio sve ključne odluke u stranci", ističe Anto Domić, predsjednik OO HDZ-a Brčko.

Skupštinska većina Srba, bošnjaka i HDZ-a, odlučuje da HDZ sa svoja dva poslanika i dalje ostaje partner u vlasti.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić najavljuje da će se o nesporazumima razgovarati narednih dana, jer je krizu potrebno neodložno rješavati.

"To je ipak udar na HDZ ali takođe i značajan udar i na skupštinsku većinu i na Brčko distrikt, jer ono što je za Brčko najvažnije jeste politička stabilnost", navodi Uroš Vojnović, poslanik SDS-A u Skupštini Distrikta.

Ivan Krndelj koji je u novoj hrvatskoj većini već viđen kao zamjenik gradonačelnika, kategoričan. Svaki rad sa HDZ-om, u Skupštini bilo bi kršenje Statuta, jer o sudbini Hrvata u Brčkom, treba da odlučuje većina.

Sve drugo bilo bi, kaže, neustavno.

"To onda nije skupština nego privatna firma pojedinaca koji se izglleda nikioga ne boje i koji misle da rade šta hoće", kategorično smatra Ivan Krndelj, poslanik HSS-a u Skupštini Distrikta Brčko.

Bez obzira na okolnosti, Vlada u Brčkom i dalje funkcioniše, sjednice se redovno održavaju.

"Ne pstoje bilo kakve prepreke za odlučivanje o svim pitanjima koja su u nadležnosti Vlade", naglašava Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

O formiranju novog većinskog hrvatskog poslaničkog kluba i odluci da HDZ zadrži hrvatski dio valsti, biće obaviješteni supervizor, Tužilaštvo i Apelacioni sud Distrikta, navodi Krndelj.