latinica  ћирилица
05/02/2018 |  12:28 | Autor: RTRS

Kako se spasiti ako upadnete automobilom u duboku vodu!

Posljednjih nekoliko mjeseci učestale su saobraćajne nesreće u kojima automobili padaju u vodu, a vozači i suvozači gube život davljenjem.
Pet osoba stradalo u saobraćajnoj nesreći - Foto: TANЈUG
Pet osoba stradalo u saobraćajnoj nesrećiFoto: TANЈUG

Šta treba da radite ako vam se desi da upadnete u vodu, da li otvoriti ili zatvoriti prozor, kako se ponašati u slučaju kada auto već tone.

Boris Antić sa Saobraćajnog fakultet kaže da ne trba odmah pokušavati otvoriti vrata jer je pritisak takav da to nije moguće, već na neki način treba otvoriti prozore, pustiti da voda djelimično uđe u automobil jer će tada biti moguće lakše otvoriti vrata i tek onda pokušati akciju spasavanja.

Preporuka stručaka je da, ako već upadnete u duboku vodu, pustite da automobil tone sa zatvorenim prozorom, zatim, kad dođete sebi poslije šoka, ne paničite, sačekajte da voda obuhvati vozilo, a onda, kad se oslobodite cipela, kaputa, pojasa, razbijte bočni prozor i to naslonom za glavu, tačnije, iskoristite šipke koje idu u sjedište.

Ne pokušvajte da razbijete šoferšajbnu jer je ona najtvrđa. Ako upadnete u vodu najbitnije je da ostanete pri svijesti i da budete vezani pojasem prije udarca u vodu. Poslije toga imate dovoljno vremena da primjenite opisanu taktiku.

Bitno je da vas ne uhvati panika i da, ako vas je više u kolima, dobro razmislite ko je priroritetan za spasavanje, a to su, prije svega, oni koji loše plivaju i djeca.

Izvor: RTS