latinica  ћирилица
05/02/2018 |  12:37 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Relikvije Svetog Save donesene u cetinjski manastir

U Cetinjski manastir donesene su relikvije Svetog Save, koje su povodom svetosavskih proslava, od 26. janaura do danas, u litiji nošene po manastirima i crkvama Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.
Sveti Sava - Freska iz manastira Studenica - Foto: Wikipedia
Sveti Sava - Freska iz manastira StudenicaFoto: Wikipedia

Iguman manastira Podmaine Rafailo i sveštenici donijeli su na Cetinje iz nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog relikvije Svetog Save - krst iz riznice manastira Savine, epitrahilj iz riznice Cetinjskog manastira i patericu iz riznice manastira Morače.

Svetosavske svetinje ispred Cetinjskog manastira dočekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom, monasima Cetinjskog manastira, kao i profesorima i učenicima Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, te vjernicima, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko- primorske.

Potom je služena služba u Crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Cetinjskom manastiru. Mitropolit Amfilohije, nakon toga je govorio o svetinjama u Crnoj Gori i o Svetom Savi, prvom srpskom prosvjetitelju i arhiepiskopu.

Svetosavske svetinje položene su na ćivot Svetog Petra Cetinjskog, nakon čega su ih vjernici cjelivali. Mitropolit Amfilohije obavio je miropomazanje vjernika.

Izvor: SRNA