latinica  ћирилица
05/02/2018 |  12:44 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Prijedor: Donacija stručne literature njemačkog "GIZ-a" Mašinskoj školi (VIDEO)

Prijedorska Mašinska škola dobila je donaciju u stručnoj literaturi njemačke Agencije za međunarodnu saradnju "GIZ", koja sarađuje sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. Ovi udžbenici namijenjeni su đacima i profesorima ove prijedorske škole, a donacija ima za cilj unapređenje kvaliteta nastavnog procesa. Za profesore je predviđena i stručna obuka u Njemačkoj i Republici Srpskoj.
Donacija - Foto: RTRS
DonacijaFoto: RTRS

Mašinska škola u Prijedoru bogatija je za oko dvije stotine stručnih udžbenika iz oblasti mašinstva i obrade metala.

Prethodnih godina veliki problem predstavljao je upravo nedostatak savremene stručne literature, a ova donacija dobro će doći i đacima i profesorima.

"Ove knjige što smo dobili veoma će nam značiti za maturske radove, za semestar dalje, ako ko bude nastavljao", kaže Hamza Hustić, učenik u Mašinskoj školi Prijedor.

"Nabavka literature i udžbenika tek je počela, a to je proces koji se u kontinuitetu realizuje jer struka napreduje", rekao je Slobodan Ivković, profesor u Mašinskoj školi u Prijedoru.

Njemačka agencija za međunarodnu saradnju "GIZ", koja sarađuje sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, donirala je ovoj školi 38 naslova stručne literature.

"Te knjige nažalost većinom nisu dostupne na našim prostorima, ali Zavod za udžbenike u Beogradu je imao te knjige, tako da smo uspjeli velkim dijelom da nabavimo te knjige u Beogradu, isto smo neke knjige nabavili i u BiH", ističe Danijel Radić, stručni savjetnik u okviru projekta za stručno obrazovanje u Agenciji "GIZ".

"Sigurno će to koristiti kako profesorima prilikom pripremanja nastave i časova, tako i učenicima koji će literaturu moći da koriste pri izradi maturskih i završnih radova, izradi seminarskih radova, pripremama za sljedeće sajmove i drugo", kaže Dijana Šobot, direktorka Mašinske škole Prijedor.

Njemački "GIZ" slične donacije obezbijedio je i za škole u drugim gradovima BiH.

Ukupna vrijednost donacije iznosi oko 5.000 KM.