latinica  ћирилица
05/02/2018 |  14:26 | Autor: RTRS

Sarajevo: Radnici "Hidrogradnje" prijete štrajkom glađu

Oko 150 radnika "Hidrogradnje" iz Sarajeva okupilo se danas ispred zgrade Vlade FBiH gdje su u dva navrata blokirali saobraćaj u Alipašinoj ulici kako bi nadležni konačno reagovali, razgovarali s njima i pronašli rješenje za njihove probleme.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Јedan od radnika Meho Šabanović rekao je da oni mole federalnog premijera i stečajnog upravnika da riješe situaciju u ovom preduzeću.

Prema njegovim riječima, duguje im se osam plata, a potrebno je i uplaćivanje staža za 272 radnika koji imaju uslove za penzionisanje.

"Iscrpićemo i posljednje atome snage na ovaj način, a ako se ne riješi sutra ćemo dogovoriti stupanje u štrajk glađu, možda će to djelovati. Bili smo sa savjetnikom premijera u kontaktu koji je rekao da para ima, ali je problem kako doći do njih. Nažalost, u posljednje vrijeme i on se udaljio od nas", rekao je Šabanović za portal "Kliks".

On je naveo da ne traže nikakvo kreditiranje od Vlade FBiH, te da je stečajni upravnik rekao da 5,7 miliona KM, koliko je potrebno da bi se izmirile obaveze prema radnicima, mogu namiriti iz stečajne mase.

Radnici "Hidrogradnje" danima protestuju ispred sjedišta firme u Butmiru i zgrade Vlade FBiH tražeći svoja prava. Štrajkovali su i glađu, ali niko im se nije obratio.

Izvor: SRNA