latinica  ћирилица
05/02/2018 |  16:40 | Autor: RTRS

Zovku i ostalima potvrđena oslobađajuća presuda

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura oslobođeni optužnice da su na području Čapljine 1993. godine počinili zločin nad bošnjačkim stanovništvom.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Apelaciono vijeće odbacilo je žalbu Tužilaštva BiH kao neosnovanu i potvrdilo presudu iz jula 2017. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH, optuženi su oslobođeni optužnice da su počinili kivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv ove presude žalbu je uložilo Tužilaštvo BiH zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka Zakona o krivičnom postupku BiH, povrede krivičnog zakona, te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u cijelosti uvaži žalbu kao osnovanu, te u potpunosti ukine prvostepenu presudu i održi pretres.

Na navedenu žalbu odgovore su dali branioci svih optuženih, saglasno predlažući da Apelaciono vijeće odbije žalbu Tužilaštva kao neosnovanu i u cijelosti potvrdi prvostepenu presudu.

Na osnovu Zakona o krivičnom postupku BiH, 16. januara je održana sjednica Apelacionog vijeća, na kojoj je tužilac ukratko izložio žalbene razloge, te su izneseni i odgovori na žalbe.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao bivši komandir Policijske stanice u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik komandira, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije kojima je rukovodio Krndelj i vojni policajci Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ 19. jula 1993. učestvovali u akciji u selu Čeljevo, kod Čapljine, tokom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Izvor: Srna