latinica  ћирилица
05/02/2018 |  16:58 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Moskvu zatrpala najjača mećava u posljednjih 100 godina (VIDEO)

Rusku prijestonicu proteklog vikenda pogodila je najjača mećava u posljednjih 100 godina, a samo u posljednja 24 časa je sa moskovskih ulica uklonjeno 1,2 miliona kubnih metara snijega, saopštio je zamjenik gradonačelnika Moskve Pjotr Birjukov.
Snijeg okovao Moskvu - Foto: AP
Snijeg okovao MoskvuFoto: AP

„Ovolika količina snijega pala je prvi put u posljednjih 100 godina. Za sada, putevi su raščišćeni, ali svakako imamo još mnogo snijega da uklonimo. U posljednja 24 časa, uklonjeno je 1,2 miliona kubnih metara sa ulica, ali se čišćenje nastavlja“, precizirao je Birjukov, prenosi Tas.

Birjukov je naglasio da će za čišćenje snijega biti potrebno devet dana, ukoliko sve prođe po planu.

„Apelujemo da se vozači ne voze po gradu, ukoliko je to moguće, kako bismo mogli da uklonimo snijeg. Osim sa puteva, snijeg će biti uklonjen i iz dvorišta, sa trotoara i krovova“, dodao je Birjukov.

Ruska vojska saopštila je da je upućeno 100 vojnika, kao i tri vozila za čišćenje snijega u jedan moskovski kvart i na lokaciju u regionu Moskve.

U roku od samo 36 sati u Moskvi je palo snijega koliko padne za jedan mjesec, dok je temperatura pala na ispod nula stepeni Celzijusovih.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je jedna osoba poginula kada je palo drvo i oborilo elektrovodove.

On je naveo da je u odvojenim incidentima povrijeđeno najmanje pet ljudi. Prema njegovim riječima, palo je oko 2.000 stabala usljed "snježnih padavina vijeka".

Djeca u Moskvi danas ne idu u školu, a temperatura u glavnom Rusije pala je na minus 12 stepeni Celzijusovih.

Meteorolozi predviđaju da će snijeg u Moskvi padati i danas, a da se očekuju i naleti vjetra do 36 kilometara na sat.

Izvor: Tanjug