latinica  ћирилица
05/02/2018 |  18:05 | Autor: RTRS

Strategija EU za zapadni Balkan - vizija kuda ide region

Strategija EU za zapadni Balkan, koja će biti predstavljena sutra u Strazburu, predstavlja novu viziju kuda ide region do 2025. godine, istakli su danas u Briselu visoki zvaničnici Evropske unije.

Predstavnici EU ističu da se politika proširenja ne mijenja s obzirom na to da se tokom prošlih decenija pokazala kao veoma uspješna, zbog čega i ima jedinstvenu podršku da bi se partnerima sa Balkana pomoglo da u političkom i ekonomskom smislu dostignu standarde EU.

Ova politika, odnosno strategija, je već najavljena od predsjednika Evropske komisije Žan Klod Јunkera, a po njenom sutrašnjem objavljivanju uslijediće brojni događaji koji će da reafirmišu tu viziju, poput predstojećeg Samita u Sofiji s obzirom na to da je i Bugarska, kao zemlja predsjedavajuća EU, proširenje stavila u sam vrh svojih prioriteta.

Visoki zvaničnici EU navode da bi neki od partnera sa Balkana do 2025. godine mogli biti spremni za članstvo s obzirom na to da se kriterijumi ne mijenjaju, a sama Strategija trebalo bi da bude shvaćena kao "otvorena vrata" i istorijska prilika.

Pridruživanje EU je izbor koji predviđa i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije, a region Balkana se susreće sa istim izazovima kao i EU, poput pitanja migracija, infrastrukturnog povezivanja.

Kada je riječ o infrastrukturnom povezivanju, veliki naglasak se stavlja na "Konektiviti agendu", ali se ne smije ispustiti iz vida i moć transformacije zemalja na evropskom putu.

Na evropskom putu zemalja Balkana trenutno vode Crna Gora i Srbija, što ne znači da ih i ostale zemlje ne mogu sustići, a region se mnogo promijeno u odnosu na 90-te godine.

Predstavnici EU ističu da BiH ima perspektivu da dobije kandidatski status, ali da mnogo zavisi od političke volje, što je jasno stavljeno do znanja na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.

Naglašena je važnost razgovora u okviru odgovaranja na Upitnik Evropske komisije u koji su uključeni svi nivoi vlasti i predstavici EU očekuju odgovore na nekih 15.000 do 16.000 stranica.

Crna Gora je trenutno predvodnik zemalja regiona na putu ka EU, s obzirom na to da je od 2012. godine otvoreno 30 poglavlja u pregovorima.

Slijedi Srbija koja treba da nastavi sa dijalogom Beograda i Prištine, Albanija čiji priorit treba da bude reforma pravosuđa, ali i ostale zemlje regiona koje sve imaju potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno, formalizovan odnos sa EU u smislu pridruživanja.

EU je kako, su istakli visoki zvaničnici, ključni partner zemalja regiona kao najveći investitor i donator.

U pristupu EU će vezati sredstva za reforme, odnosno, kako je rečeno, biće korišten sistem "šargarepe i štapa", što znači da će se sredstva reducirati ukoliko neka od zemalja ne bude išla u pravom smijeru.

Kada je riječ o uticaju Rusije i Kine, predstavnici EU ističu da nije tajna da su mnogi aktivni na zapadnom Balkanu, što samo po sebi nije problem.

Rusija, kako je rečeno, u pogledu investicija nije "igrač", dok Kina kroz svoju agendu "16 plus jedan" ulaže i u zemlje članice Evopske unije.

Predstavnici EU ističu da nema diskriminacije kada su u pitanju dobre investicije, odnosno, one koje se drže pravila u smislu transparentnosti, ekološke prihvatljivosti, ali i drugih kriterijuma koji su bitni u EU.

U Delegaciji EU u Sarajevu sutra će biti upriličen prenos konferencije za medije iz Strazbura, gdje će Mogerinijeva i komesar za pregovore o proširenju Јohanes Han predstaviti Stragiju za zapadni Balkan.

Izvor: Srna