latinica  ћирилица
05/02/2018 |  18:28 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Novi Grad ponovo potresa afera falsifikovanja diploma! (VIDEO)

U okviru akcije "Falsifikat" koju sprovodi policija iz ove opštine, prijava je podnesena protiv Ane Gvozden, za koju se osnovano sumnja da je za novčanu nadoknadu, učestvovala u izradi i distribuciji falsifikovanih diploma. Gvozdenova je, ovim poslom zaradila značajnu sumu novca.
Lažna diploma - Foto: RTRS
Lažna diplomaFoto: RTRS

 Ana Gvozden tereti se da je 2017. godine licu iz Bosanske Krupe, za iznos od četiri hiljade evra uručila dva falsifikovana uvjerenja.

"Јedno uvjerenje je o stečenom visokom obrazovanju na ime jednog lica, a drugo uvjerenje je o statusu vanrednog studenta na ekonomskom fakultetu u Banjaluci, na ime drugog lica. Ta lica su imala namjeru da ta uvjerenja upotrebe", rekla je portparol PU Prijedor Zvjezdana Alendarević.

Šezdesetdevetogodišnja Ana Gvozden iz Novog Grada, višestruka je povratnica u izvršenju ovog krivičnog djela.

Protiv pomenute osobe, od 2015. godine do danas, PU Prijedor podnijela je tri krivične prijave za falsifikovanje dokumenata.

Policijska istraga pokazala je i da je ona na taj način nelegalno zaradila preko 16 hiljada maraka. Podsjećamo, o ovom slučaju RTRS je izvještavala još u oktobru 2016. godine. Tada je utvrđeno da je, uz Aninu pomoć, više osoba "do zvanja došlo bez znanja". Međutim, vjerodostojnost njihovih diploma, padala je u vodu već na prvim "ozbiljnijim" provjerama. Јedan od vlasnika lažne diplome, uz uslov da mu se zaštiti identitet, tada je pristao da govori za našu televiziju.

"Dobio sam dopis da je diploma nevažeća, da je falsifikat, da se moram prijaviti, išao sam na razne razgovore, da prijavim i kažem šta je bilo. Ona je jednostavno govorila ne, to je nemoguće, to je ispravno", rekao je jedan od vlasnika lažne diplome. 

Ana Gvozden danas nije bila dostupna na telefon. Međutim, njeno ime i biznis sa lažnim diplomama dobro su poznati Novljanima. 

 Najnoviji izvještaj protiv Ane Gvozden podnesen je nadležnom tužilaštvu. Na akciju "Falsifikat" još nije stavljena tačka, jer se pojavljuju novi slučajevi krivotvorenja dokumenata. Od početka akcije, novljanska policija nadležnom tužilaštvu je podnijela sedam izvještaja, protiv devet lica, za sedam počinjenih krivičnih djela.