latinica  ћирилица
05/02/2018 |  18:31 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Tjentište: Pronađena dokumentacija, pripreme za sanaciju klizišta (VIDEO)

U Nacionalnom parku "Sutjeska" pronašli su projektnu dokumentaciju sanacije klizišta iz 1986. godine i stručnjaci će ubrzo početi izradu novog projekta. Klizište u spomeničkom kompleksu na Tjentištu miruje, dobri vremenski uslovi pogoduju čišćenju odvodnih i drenažnih kanala.
Tjentište - Foto: RTRS
TjentišteFoto: RTRS

U Dolini heroja na Tjentištu lijepo vrijeme pogoduje čišćenju terena poslije obilne kiše koja je i prouzrokavala klizišta na brdu gdje je dio spomeničkog kompleksa posvećen Bici na Sutjesci. Radnici su angažovani na čišćenju kanala i drenažnih odvoda.

"Negdje oko jedan kilometar iznad spomenika je prvi red odvodnih voda kanala. Njega smo kompletno očistili i ove sedmice nastavljamo. Postoje tri talasa zaštitnih kanala", rekao je direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Tjentište Dejan Pavlović.

Glavni projekat sanacije klizišta od prije tridesetdvije godine, proslijeđen je u Institut za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske čiji stručnjaci su utvrdili da što prije treba početi sanaciju.

"U dogovoru sa nadležnim ministarstvom i Zavodom za zaštitu spomenika da se napravi projektni zadatak i pristup izradi projekta za sanaciju samog klizišta i dovođenja drenažnih kanala", istakao je direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Јovanović.

Iz Instituta su najavili da bi ubrzo Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo Srpske trebalo da formira tim kojem će biti povjererena procjena štete i izrada projekta sanacije.