latinica  ћирилица
06/02/2018 |  08:26 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Dodik: Pravni fakultet jedna od najvažnijih visokoškolskih ustanova (FOTO)

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci proslavlja 43 godine postojanja i rada, a tim povodom promovisani su diplomirani pravnici i magistri, koji su zvanja stekli u proteklih godinu dana.
Pravni fakultet Banja Luka - Foto: RTRS
Pravni fakultet Banja LukaFoto: RTRS

Promovisano je 127 diplomiranih pravnika i dva magistra pravnih nauka.

Pravni fakultet Banjaluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Pravni fakultet u Banjaluci jedna od najvažnijih visokoškolskih ustanova u Srpskoj i da postoji ideja da se ovaj, kao i drugi fakulteti, što više internacionalizuju i privuku strane studente.

Dodik je izrazio uvjerenje da će sa rejtingom koji ima Pravni fakultet, ali i Univerzitet u Banjaluci u cjelini, i ubuduće privlačiti mlade ljude.

"Činjenica da ovaj fakultet postoji 43 godine govori o tome da su mnoge generacije koje su ovdje školovane danas važni ljudi u društvenom, političkom, pravnom i privrednom sistemu Republike Srpske", naveo je Dodik, koji je prisustvovao svečanosti povodom 43 godine postojanja Pravnog fakulteta.

On je dodao da danas nije samo važan dan za Pravni fakultet u Banjaluci, već i za društvo u cjelini, te čestitao godišnjicu ovoj visokoobrazovnoj ustanovi i zahvalio na predanom radu i istrajnosti.

"Republika Srpska strateški razvija univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i podržava razvoj privatnog sektora u oblasti visokog obrazovanja, iako nismo zadovoljni u tom pogledu, jer je uvođenje privatnog sektora dovelo do smanjenja nivoa znanja", rekao je Dodik.

Pravni fakultet Banjaluka

Predsjednik Srpske je ocijenio da ima i "perfektinih privatnih univerziteta".

"Moraćemo na tom planu nešto da učinimo, ako želimo da očuvamo dignitet visokog obrazovanja", rekao je Dodik.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić rekao da je Pravni fakultet jedna od najvažnijih visokoškolskih ustanova u Srpskoj i čije generacije studenata kreiraju pravni život učestvujući u radu institucija, raznih udruženja, organizacija i privrednih društava.

"Ponosni smo na naše studente, a mislimo i da Republika Srpska i svi građani mogu biti ponosni na ovaj fakultet", rekao je Mirjanić novinarima.

On podsjetio da će danas biti promovisana nova generacija diplomiranih studenata koji se uvode u akademsku zajednicu.

Mirjanić je naglasio da su obaveze članova akademske zajednice da brane najvažnije pravne i društvene vrijednosti.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je Pravni fakultet jedan od najbolje organizovanih fakulteta u sastavu ovog univerziteta i jedan od njegovih najstarijih članova.

"Očekujemo da aktivnostima Pravnog fakulteta, ali i nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti obezbijedimo apsolutno poštovanje zakonskih i podzakonskih regulativa", rekao je Gajanin i dodao da će u tome doprinos dati nastavnici, saradnici, odnosno bivši studenti Pravnog fakulteta.

Diplomirani pravnik Milica Bukva kaže da je Pravni fakultet završila u roku i da je današnji dan kruna njenog četvorogodišnjeg rada.

Ona je rekla da planira da odradi pripravnički rad i da nastavi dalje master studije, te da položi pravosudni ispit i da se dalje bavi ovom profesijom.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci danas je u okviru svečanosti obilježavanja 43 godine postojanja i uspješnog rada promovisao 127 diplomiranih pravnika i dva magistra.

Svečanosti su prisustvovali i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić, pravni stručnjaci i brojni gosti iz javnog, društvenog i naučnog života Republike Srpske.

Izvor: M.Blagojević/SRNA