latinica  ћирилица
06/02/2018 |  10:09 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Vehabijska naselja se šire i na teritoriju Republike Srpske

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević upozorio je da je, prema podacima koja posjeduje, u posljednje vrijeme vidljivo aktiviranje i misionarsko radikalno djelovanja islamista na teritoriji Republike Srpske.
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba) -
DŽevad Galijašević (foto:insajder.ba)

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević upozorio je da je, prema podacima koja posjeduje, u posljednje vrijeme vidljivo aktiviranje i misionarsko radikalno djelovanja islamista na teritoriji Republike Srpske.

"Kao paradžemat, Islamska zajednica u BiH je označila vjersku zajednicu u Kotorskom kod Doboja, a najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta i određena bezbjednosna prijetnja zabilježena je u rubnim opštinama Republike Srpske, u mjestima: Krivdića brdo u opštini Kozarska Dubica, Urije i Vidorija, te Blagaj u opštini Novi Grad, Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska i Petrovo, opština Prijedor, te Dubrave i Orahova u opštini Gradiška", istakao je Galijašević.

On je naglasio da su vehabije locirane i u naseljima Lišnja i Donja Mravica u opštini Prnjavor, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom nedaleko od Doboja, bijeljinskom naselju Јanja, te u Lokvanjskoj Rijeci, Šepku, Kamenici u opštini Zvornik, Konjević Polju, Glogovoj i Cerskoj u opštini Bratunac, srebreničkom naselju Sućeska, kao i nadomak sela Drum, opština Vlasenica.

Prema njegovim riječima, većina ovih zajednica nalazi se u blizini magistralnih puteva.

On je podsjetio da su u izvještaju Stejt departmenta u julu prošle godine upućene ozbiljne kritike Udarnom timu za borbu protiv terorizma, bezbjednosnim agencijama i pravosuđu na nivou BiH zbog gotovo nikakvih aktivnosti u borbi protiv terorizma, a pohvale su iznesena na račun poglavara Islamske zajednice Husejina Kavazovića zbog aktivnosti koje je vodio s ciljem ukidanja paralelnih džemata u BiH.

Islamska zajednica je, kaže on, rješavala svoja hijerarhijska i imovinska pitanja, ali se nije duboko upuštala u vjerske različitosti u praktikovanju islama, a još manje se bavila bezbjednosnim aspektom ovog problema, jer to i nije njen posao, već bezbjednosnih službi na nivou BiH.

Ni u kom slučaju, kaže on, ne treba osporiti da su aktivnosti Rijaseta Islamske zajednice bile korisne i da su dale novi doprinos u razotkrivanju postojanja i djelovanja oko 100 naselja ili djelova naselja koja su bezbjednosno rizična.

"Na osnovu informacija prikupljenih u toku sprovođenja instrukcije Rijaseta Islamske zajednice BiH, iz kojih bezbjednosne agencije nisu shvatili da im je zadatak da reaguju, obavljen je razgovor sa 38 grupa paradžemata, i to 13 je obavilo zeničko muftijstvo, 12 sarajevsko, sedam tuzlansko, tri paradžemata bihaćko muftijstvo, dva mostarsko i jedan paradžemat travničko muftijstvo. Na području banjalučkog i goraždanskog muftijstva nije registrovana nijedna grupa", naglasio je Galijašević.

Naveo je da ovi paradžemati koriste 29 objekata, a nijedan od njih nije registrovan u Islamskoj zajednici u BiH.

Pozivajući se na podatke Islamske zajednice, Galijašević je naglasio da su od ukupnog broja grupa sa kojima su obavljeni razgovori, predstavnici njih 14 potpisali protokol i prihvatili uključenje u Islamsku zajednicu, a to su Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija - Kakanj, Osijek, Dragulj - Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Ruinica, Borovnica, Bajvati, Mečevići i Bočinja.

Predstavnici 22 grupe nisu potpisali protokol i nastavili su sa nelegalnim djelovanjem, a to su Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-feth, Briješće Brdo dva, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos - Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje jedan, selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla, Dubnica, Delići-Hukići.

"Uprkos ovim podacima, bezbjednosne agencije u Sarajevu nisu uopšte reagovale, naprotiv samo su intenzivnije počele da progone, prate i prisluškuju lica koja govore ili pišu o teroroizmu i teroristima u BiH. Poznato je da su osim mene, prisluškivali i brojne druge analitičare, urednike i novinare uglednih medijskih kuća u Republici Srpskoj koji su se usudili da pišu o terorizmu kao najvećoj prijetnji u BiH. Očigledno je da ih ne zanimaju otvorene prijetnje koje su `Islamska država` i Al kaida javno upućivale i BiH i Republici Srpskoj, nego oni koji govore istinu", istakao je Galijašević.

On je ocijenio da je "ta nerazumna i antiustavna politika zadovoljavala svoje ambicije ispraznim istupima ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića, njegovom aferaškom pristupu bezbjednosnom problemu u BiH i žestokom rušenju pravosudnih institucija, kao i institucija Republike Srpske".

"Takvi istupi prvih ljudi bezbjednosnih agencija u BiH su najveća podrška teroristima i terorističkim organizacijama i ona sigurno nije u interesu ni islama, ni Bošnjaka, a najmanje BiH i njenih građana, jer lica koja su izvori terorističke prijetnje, pod okriljem sarajevskih vlasti, dobijala su i dan- danas dobijaju državljanstvo BiH", tvrdi Galijašević.

Dodao je da je u zadnje vrijeme vidljivo da se čini sve kako bi se izbrisali tragovi koje su teroristi ostavili za sobom u BiH.

"Mnoge organizacije povezane sa BiH već su uklonjene sa lista, veliki broj kancelarija i njihovih adresa više se ne pojavljuju na tim listama, čak i datumi kada su evidentirane uz biografije terorista koje su sadržavale i vrijeme provedeno u ratu u BiH i činjenicu o dobijenim državljanstvima i pasošima potpuno su izbrisani, iako se ta lica nalaze na spisku da su dobili državljanstva BiH", kaže Galijašević.

Galijašević je naveo da vijest o hapšenju naoružane terorističke grupe u jugoistočnom turskom gradu Kilis, na granici sa Sirijom, u kojoj je državljanin BiH Begzad Spahić /37/, pripadnik terorističke organizacije "Islamska država", koja je obišla svijet i uznemirila region, ponovo je aktuelizovala pitanje odnosa vlasti u Sarajevu prema teroristima.

"Sa pasošem BiH, kao pripadnik Islamske države Begzad Bega Spahić, odnosno Abu Derda uhapšen je sa četvoricom terorista zbog sumnje da su planirali da izvedu samoubilački napad. Kao iskusan ratnik, Abu Derda je šetao preko granice BiH, išao u Siriju, ranjen se vraćao na liječenje u BiH i vrbovao druga lica, koja je vodio sa sobom u džihad, iako je za njim raspisana crvena Interpolova potjernica. Na crvenoj potjernici Abu Derda je tražen zbog krivičnog djela stavljanje u proizvodnju i promet narkotika, opojnih sredstava i droga, dok se nigdje ne pominje terorizam", istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima u BiH u ovom trenutku na snazi je 96 crvenih potjernica Interpola, a na njima se nalazi 18 lica povezanih sa terorizmom iako trećina njih ne nosi tu pravnu kvalifikaciju kao razlog potjere.

"U duhu amaneta Alije Izetbegovića, tvorca Islamske deklaracije, kao jedinstvenog programa organizovanja islamskog društva, teroristi su postali štićena lica, a njihova aktivnost obavještajno prikrivana. Ali se zato sprovodi neviđena hajka koju, zajedno sa Mektićem, vodi političko Sarajevo protiv Republike Srpske, navodnog ruskog uticaja u BiH, Veterana Republike Srpske i Udruženja Srbska čast, u pokušaju da se Republici Srpskoj podmetne postojanje navodnih paravojnih formacija", ocijenio je Galijašević.

Izvor: SRNA