latinica  ћирилица
06/02/2018 |  10:27 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Počela sanacija Tjentišta

Klizište kod spomenika na Tjentištu miruje, a juče je počelo čišćenje odvodnih i drenažnih kanala kako ne bi došlo do daljeg obrušavanja zemljišta, izjavio je Stevan Јovanović, direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.
Čišćenje odvodnih i drenažnih kanala na Tjentištu - Foto: nezavisne novine
Čišćenje odvodnih i drenažnih kanala na TjentištuFoto: nezavisne novine

Prema njegovim riječiuma, novi projekat sanacije klizišta i uređenja drenažnog i odvodnih kanala na području Spomen-kompleksa na Tjentištu trebalo bi da spriječi prodiranje vode.

U prostorijama opštine Foča pronađena je projektna dokumentacija sanacije klizišta iz 1986. godine, ali će biti napravljen novi projekat. Planirano je ugrađivanje opreme koja bi u narednih godinu dana pratila eventualno pomjeranje zemljišta oko spomenika i spomen-kosturnice.

Јovanović je najavio da će najvjerovatnije po nalogu Srebrenke Golić, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, do kraja sedmice biti formiran tim koji će izraditi projekat i procijeniti štetu.

Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka "Sutjeska", potvrdio je da su juče radnici počeli da kopaju i čiste kanale za odvodnju površinskih voda u zoni iznad spomenika, da bi se spriječilo dalje pucanje i osipanje zemlje na klizištu. Prema njegovim riječima, prije proteklog rata postojali su dežurni čuvari koji su se brinuli o spomeniku,a sada, kako kaže, to nije u njegovoj nadležnosti. Ističe da se za pomoć u sanaciji javljaju ljudi iz cijele bivše Јugoslavije. Među prvima koji su ponudili pomoć bili su potomci Dalmatinske brigade koji su, osim pomoći u radovima, ponudili i finansijsku podršku.

Izvor: Nezavisne novine