latinica  ћирилица
06/02/2018 |  11:24 | Autor: RTRS

Sanacija ulazne kule na Kastelu

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posjetio je danas ulaznu kulu na tvrđavi "Kastel", čija obnova je u toku za šta je uloženo 50.000 KM.
Tvrđava Kastel u Banja Luci (Foto: Arhiv) - Foto: RTRS
Tvrđava Kastel u Banja Luci (Foto: Arhiv)Foto: RTRS

Radojičić je rekao da je prioritet popravak krova koji je izgorio u požaru prije nekoliko godina. On je naveo da je izvođač preduzeće "Koto" trebalo da radove završi u roku od 60 dana u zavisnosti od vremenskih uslova kao i da se rekonstrukcija vrši po fazama, u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

"Nakon toga, plan je da nastavimo dalje sa renoviranjem kule iza ove, koja je devastirana, te se nadam da ćemo ove godine početi njenu djelimičnu rekonstrukciju, za šta je iz budžeta grada predviđeno 100.000 KM", istakao je Radojičić.

On je naglasio da je dio prostora u unutrašnjosti "Kastela" već osposobljen za svoju namjenu, kao što je izložbeni prostor u kamenoj kući i još tri kule, zahvaljujući fondovima EU.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić rekla je da su sredstva potrebna i za postavljanje određenih sadržaja kako bi se stvorili uslovi za turističku ponudu.

Izvor: Nezavisne novine