latinica  ћирилица
06/02/2018 |  11:56 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Sirova politička propaganda, protestovati i pisati Frimenu

Poznata srpska novinarka i kolumnista Ljiljana Smajlović ocijenila je da se kanal "Nacionalna geografija", u kojoj holivudski glumac Morgan Frimen iznosi tvrdnje da su Srbi krivi za rat u bivšoj Јugoslaviji, koristi za prilično sirovu političku propagandu.
Dragomir Anđelković i Ljiljana Smajlović - Foto: ilustracija
Dragomir Anđelković i Ljiljana SmajlovićFoto: ilustracija

Ona je navela da bi Srbi trebalo da pišu i "Nacionalnoj geografiji" i Mogranu Frimenu, te da izraze protest zbog emisije "Priča o nama", u kojem su optuženi za rat, genocid i etničko čišćenje.

- Nisam znala da se čak i kanal o svjetskoj geografiji koristi za prilično sirovu političku propagandu. Pretpostavljam da Morgan Frimen ne zna čak ni u koje svrhe je iskorišćen, a daleko od toga da mu je bilo šta u vezi sa ratom u bivšoj Јugoslaviji poznato ili razumljivo - rekla je Smajlovićeva.

Dodala je da je možda izabran kanal o geografiji u takve svrhe, jer se na njemu ne očekuje takva propaganda i da treba protestovati i pisati Morganu Frimenu.

- On /Frimen/ kada bi dobio stotinu pisama iz Srbije ili Republike Srpske, on bi se zapitao. To je čovjek koji živi od popularnosti. Uvijek ima svrhe protestovati i pisati. Ne znam zašto to Frimen radi, ali za slučaj da je u nekoj zabludi i neznanju to uradio, imao bi smisla protestovati - rekla je Smajlovićeva.

Analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da Srbi treba da počnu sistematski da se bore protiv propagande poput najnovije na kanalu "Nacionalna geografija".

- Treba da formiramo i institucije koje bi pratile propagandu protiv nas zasnovanu na lažima i koje bi pravile kontraplanove za to kako da pariramo, da se pokreću peticije, da se naše naučne institucije obraćaju sa činjenicama - istakao je Anđelković.

On je rekao da je u anglosakonskim, pa i mnogim drugim zapadnim zemljama, sarajevska antisrpska propaganda iz 90-ih pustila toliko korijena da mnogi i danas nastavljaju da vode histeričnu propagandu protiv srpskog naroda, iznose neistine i na drugi način blate, čak i kada nemaju korist.

Ocijenio je da ta propaganda nije samo ciljano politička, već je često smještena u emisije koje bi trebalo da se bave geografijom, istorijom, kulturom, s obzirom na to da se tada postiže mnogo veći negativan efekat. Ističe da je vrijeme da Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji počnu da se sistematski bore protiv toga. Navodi da postoji i mogućnost bojkota, jer je pitanje da li su televizijski kanali koji vode kampanju protiv Srba zaista informativni ili su puko propagandno oružje.

- Protiv takvih televizijskih kanala ili onih koji ih distribuiraju, treba razmisliti i da se pokrene i bojkot - istakao je Anđelković.

Književnik Vladimir Kecmanović, povodom emisije na "Nacionalnoj geografiji" u kojoj Frimen optužuje Srbe za genocid i etničko čišćenje, izjavio je da je zabrinjavajuće i mnogo opasnije što se tako nešto pojavilo na kanalu sa dokumentarnim programom.

- Pokazalo se da pokušaji igranih filmova, koji treba da satanizuju Srbe nisu uspjeli, jer ti filmovi, iako su imali vrlo skupe produkcije, nigde u svijetu nisu ostvarili nikakav uspjeh kod publike. Po ko zna koji put se pokazalo da je u umjetnosti laž vidljivija, nego u neumjetničkim sadržajima - istakao je Kecmanović.

Ocijenio je da bi najbolji vid borbe protiv ovakvih stvari bio proizvodnja sadržaja koji bi prikazivali istinu, ali da već 25 godina nije vidio da je ijedna politička snaga u Srbiji i Republici Srpskoj pokazala svijest o značaju tako nečega.

Kecmanović je konstantovao činjenicu da ni Srbija, a pogotovo Republika Srpska, nemaju takav finansijski potencijal kakav ima Holivud, ali da je Srbiji i Srpskoj mnogo bitnije da se prikaže istina o Srbima, nego što je Holivudu bitno da se prikaže neistina.

Izvor: SRNA