latinica  ћирилица
06/02/2018 |  13:27 | Autor: RTRS

UN apeluju za humanitarni prekid vatre u Siriji

UN su pozvale na momentalni humanitarni prekid vatre u Siriji u trajanju od najmanje mjesec dana, u vrijeme kada su stigli izvještaji o bombardovanju i pogibiji najmanje 30 ljudi u oblasti pod kontrolom pobunjenika blizu Damaska i na sjeverozapadu zemlje.
Sirija bombardovanje (Foto: Sinhua) -
Sirija bombardovanje (Foto: Sinhua)

Šef međunarodne komisije za istrage o Siriji Paulo Pinero rekao je da provjerava više izvještaja o navodnoj upotrebi hlora u bombama koje se bacaju na civile u gradovima Sarakeb u provinciji Idlib i Duma u provinciji Istočna Guta.

Pineiro je rekao da se tokom opsade Istočne Gute, koju vrše sirijske državne snage, dešavaju "zločini, nasumično bombardovanje i namjerno izgladnjivanje civilne populacije".

On je rekao da izvještaji o vazdušnim udarima i pogađanju najmanje tri bolnice u posljednjih 48 časova "izvrgavaju ruglu takozvane zone deeskalacije".

Izaslanici UN pozvali su na prekid neprijateljstava da bi se omogućile humanitarne isporuke i evakuacija bolesnih i ranjenih.

Ukazano je na sedam oblasti u kojima je situacija posebno teška, uključujući region Afrin, koji je meta turske vojne ofanzive.

Izvor: SRNA