latinica  ћирилица
06/02/2018 |  13:58 | Autor: RTRS

NATO zabrinut zbog ruskih raketa "iskander"

Rusija je u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingradskoj oblasti trajno rasporedila raketne sisteme "iskander", koji mogu da nose nuklearne bojeve glave.
Raketni sistem "Iskander-M" (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije) -
Raketni sistem "Iskander-M" (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Litvanske vlasti ocjenjuju da to predstavlja prijetnju po Evropu, ali ruski eksperti kažu da to nema nikakve veze sa "agresivnim planovima" Moskve, već da je riječ o "zaštiti ruskih nacionalnih interesa".

Prebacivanje raketnih sistema u Kalinjingradsku oblast predstavlja odgovor Rusije na američke sisteme protivraketne odbrane u Evropi, NATO baze u baltičkim zemljama i gomilanje trupa NATO-a na granicama sa Rusijom. Predsjednik Komiteta ruske Državne dume za odbranu general-pukovnik Vladimir Šamanov navodi da raspoređivanje strane vojne infrastrukture automatski ulazi na spisak ciljeva za prvenstveno uništavanje.

Međutim, NATO smatra da raspoređivanje raketa koje mogu da ponesu nuklearne bojeve glave na granicama zemalja Alijanse ne doprinosi smanjenju tenzija. Brisel očekuje objašnjenje Moskve. Istovremeno, u Alijansi dodaju da Rusi već dugo prebacuju oružje u Kalinjingrad i iz njega, navodi "Sputnjik".

Kremlj je odgovorio da Rusija nikome ne prijeti, ali da ima suvereno pravo da raspoređuje različite vrste naoružanja bilo gdje na svojoj teritoriji, ističući, istovremeno, da to ne treba da bude povod za nečiju zabrinutost.

Izvor: SRNA