latinica  ћирилица
06/02/2018 |  14:27 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Mikuliću godina dana zatvora zbog poreske utaje

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH je izrekao presudu kojom je Darijo Mikulić proglašen krivim za poresku utaje ili prevaru i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Mikuliću je izrečena i sporedna novčana kazna u iznosu od 40.000 KM koju je dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude.

Ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu u navedenom roku, Sud će je bez odgađanja zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih započetih 100 KM novčane kazne odrediti jedan dan zatvora, s tim da ne može prekoračiti propisanu kaznu za to djelo, saopšteno je iz Suda BiH.

Od Mikulića se oduzima protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 185.451 KM, a obavezan je na naknadu troškova krivičnog postupka u visini od 652 KM, u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Navedeni novčani iznos obuhvata troškove vještačenja Tužilaštva BiH u visini od 500 KM, troškove svjedoka u iznosu od 52 KM, te troškove sudskog paušala u visini od 100 KM.

Darijo Mikulić je proglašen krivim što je, u svojstvu direktora bez ograničenja ovlaštenja i odgovorne osobe pravnog lica "Prosper" Posušje izbjegao i drugom pomogao da izbjegne da plati davanja propisana poreskim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM.

"Prosper" kao pravno lice raspolagalo je protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 185.451 KM koju je u ime, za račun i u svoju korist ostvario Mikulić u svojstvu direktora, te omogućio preduzeću "Elipsa" Posušje neosnovan odbitak ulaznog PDV-a u iznosu od 16.698 KM.

"Prosper" je proglašen odgovornim za poresku utaju ili prevaru, te mu je Sud izrekao novčanu kaznu od 5.000 KM koju je dužan da plati u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Izvor: SRNA