latinica  ћирилица
06/02/2018 |  15:10 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

"Frimenove optužbe izmišljotina, laž i obmana"

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je Srni da su izmišljotine, propaganda i obmana optužbe holivudskog glumca Morgana Frimena da su Srbi krivi za rat u bivšoj Јugoslaviji, genocid i etničko čišćenje, a koje je iznio u dokumentarnoj emisiji "Priča o nama" na kanalu "Nacionalna geografija".
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

"To je izmišljeno i netačno. Vraćamo se na početak sukoba u BiH, kada je Haris Silajdžić plasirao dezinformaciju da je do maja 1992. godine ubijeno više od 200.000 muslimana, a onda se 20 godina poslije ispostavilo da je ukupan broj poginulih u BiH iz sva tri naroda ispod 100.000", naglasio je Savčić.

On je istakao da ga je tako ozbiljan naučni medij, koji ima svrhu da obrazuje i da nauči ljude nečemu novom, koji i sam rado gleda, sada doveo u dilemu da li je bilo šta od onoga što oni pokazuju istina ili su to obični spekulanti i prevaranti.

"Na ovom primjeru se pokazuje da su oni upravo to", poručio je Savčić.

Prema njegovim riječima, tvrdnje iznesene u toj emisiji apsolutno nisu tačne, jer Srbi nisu počeli rat.

"Srbi su bili prihvatili sve, bili su spremni da ostanu u BiH, bez obzira što smo stvorili Јugoslaviju, što smo imali svako pravo ljudsko, ovozemljsko i Božije da se borimo za državu koju smo stvorili 1918. godine i da je sačuvamo bar u onim granicama u kojima živi srpski narod", istakao je Savčić.

On je naglasio da su Srbi za račun mira prihvatili da ostanu i u BiH, ali samo pod uslovom da ne bude 100 odsto muslimanska vlast na 100 odsto teritorije BiH.

"Da li je gospodin Frimen radio istraživanje kada je počelo naoružavanje muslimanskog naroda? Da li mu je poznato da su u avgustu 1990. godine, gotovo dvije godine prije početka rata, muslimani imali naoružanu jedinicu u džamiji u Ustikolini", upitao je Savčić.

Predsjednik BORS-a upitao je i da li je Frimen znao koliko je Srba stradalo u Podrinju.

Osvrćući se na Frimenove tvrdnje o Srebrenici, Savčić je rekao da je ono što se desilo 1995. godine bilo bez plana, što je prije nekoliko dana potvrdio i jedan od sudija u Haškom tribunalu.

"Zašto njega Frimen nije konsultovao, umjesto ostrašćenog novinara Hadžifejzovića", rekao je Savčić.

Savčić je naveo da je sada pitanje kako to ispraviti pored jednog tako moćnog medija.

"Šta mi možemo uraditi kao mali narod i mala država, sa ograničenim kapacitetima u smislu da naši mediji dopru do onih do kojih je doprla `Nacionalna geografija` i da kažemo ovo je sve potpuno izmišljeno", dodao je Savčić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je Srni da je nad srpskim narodom u novijoj istoriji tri puta počinjen genocid, te da je najveće licemjerstvo i idiotizam optužiti Srbe za rat u bivšoj Јugoslaviji, genocid i etničko čišćenje kako je to u dokumentarnoj emisiji na kanalu "Nacionalna geografija" uradio holivudski glumac Morgan Frimen.

"Srbi su stradali u Prvom svjetskom ratu dolaskom Austrougarske i formiranjem Dobojskog logora, te pravljenjem tampon zona na rijeci Drini, zatim u Drugom svjetskom ratu od ustaških klerofašista organizovanih u Nezavisnu Državu Hrvatsku /NDH/, i na kraju devedesetih godina prošlog vijeka", rekao je Savanović.

On je istakao da je licemjerstvo i idiotizam nazivati Srbe genocidnim narodom.

"Oni genocidnim nazivaju ostatke srpskog naroda, jer je u NHD, prema njemačkim podacima 1941. godine, od šest miliona stanovnika bilo 1.950.000 Srba, a danas su Srbi u Hrvatskoj statistička greška, a u BiH su prepolovljeni", poručio je Savanović.

Savanović je naglasio da istorijske činjenice, podaci i statistika i sve ono što se događalo srpskom narodu govori da su "oni idioti koji prave takvu priču sa mržnjom nastrojeni prema svemu onom što je srpsko".

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić izjavila je za Srnu da holivudski glumac Morgan Frimen i kanal "Nacionalna geografija" zaslužuju tužbu zbog tvrdnji da su Srbi krivi za rat u bivšoj Јugoslaviji, genocid i etničko čišćenje, koje su iznesene u dokumentarnoj emisiji "Priča o nama" na pomenutom kanalu.

"Optužbe iznesene u toj emisiji su nakaradne, zlonamjerne, s ciljem da se ocrni srpski narod i Republika Srpska", istakla je Rajilićeva.

Ona je dodala da bi najmanje što bi Frimen mogao da uradi bilo da napravi emisiju sa srpskim žrtvama.

"Neka sasluša nas žene žrtve rata da mu, dok smo još žive, kažemo koje smo zločine preživjele. Neka o tome napravi emisiju ako je junak i ako bude mogao da sluša sve te strahote", naglasila je Rajilićeva.

Veterani Republike Srpske uputiće direktno pismo holivudskom glumcu Morganu Frimenu zbog optužbi da su Srbi krivi za rat u bivšoj Јugoslaviji, genocid i etničko čišćenje, koje je iznio u dokumentarnoj emisiji "Priča o nama" na kanalu "Nacionalna geografija" i zahtijevati da sasluša i srpsku stranu.

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić istakao je za Srnu da je neobično da jedan televizijski kanal kao što je "Nacionalna geografija" objavi klasičnu političku neistinu, te da se uopšte bavi tim pitanjima.

"Nas ne iznenađuje što Frimen govori na taj način jer raspolaže samo sa jednom istinom - istinom koju mu je saopštio novinar Senad Hadžifejzović. Ono što nas začućuje je prije svega ta novinarska neprofesionalnost da se plasira nešto kao gotova istina, a da nije saslušana druga strana", ocijenio je Vukotić.

On je pozvao i sva druga udruženja iz Republike Srpske proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata da upute protestna pisma Frimenu, jer kako je naveo, ne može ostati imun ako dobije toliki broj pisama sa istinom Srba.

"Kao predsjednik Udruženja 'Veterani Republike Srpske' smatram da iza ovakvih stvari treba da izvučimo pouke koliko je bitno da mi Srbi jedni na druge ne udaramo, jer smo u situaciji da često jedni druge prozivamo za stvari u kojima treba posebno da se podržavamo", konstatovao je Vukotić.

Vidljivo je, upozorava on, da svi centri moći kojima je stalo do nestanka Republike Srpske diktiraju svoje istine.

"Zbog toga moramo biti jedinstveni u svakom pogledu, jer samo nas jedinstvo može očuvati", poručio je Vukotić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da su neistinite tvrdnje holivudskog glumca Morgana Frimena da su Srbi krivi za rat u bivšoj Јugoslaviji, te da Srpska mora adekvatano odgovoriti na ovakve provokacije tako što će organizovati izložbe i prikazivati filmove u svijetu o stradanju srpskog naroda iz posljednjeg rata.

"Postavlja se pitanje na osnovu čega je Frimen iznio ovakve tvrdnje, možda nakon razgovora samo sa bošnjačkim političarima i predstavnicima njihovih žrtava rata. Zašto nije došao u Kravice, Sijekovac, Mrkonjić Grad i na Kazane i mnoga druga mjesta da vidi srpske masovne grobnice i u tom slučaju bi imao objektivan stav", upitao je Mitrović.

On je rekao da je, nakon ovakvih izjava, očito da su Srbi mislili da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma završen rat u BiH, dok bošnjačka strana ne misli tako, jer nastavlja da medijski i na svaki drugi način ubjeđuje svijet da je istina ono što nije istina.

"Očito je da je Frimen dobro pripremljen, kao što su bili i drugi američki glumci Anđelina DŽoli i Ričar Gir, koji su u nekim filmovima prezentovali takve i slične informacije i podatke o Srbima u svijetu", kaže Mitrović.

Mitrović zaključuje da Republika Srpska mora na adekvatan način odgovoriti na ovakve neistine i provokacije i organizovati izložbe i prikazivati filmove u svijetu o stradanju srpskog naroda u posljednjem ratu, kao što je nedavno bio slučaj izložbe o Јasenovcu u Njujorku.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da izjava holivudskog glumca Morgana Frimena da su "Srbi krivi za rat u bivšoj Јugoslaviji, genocid i etničko čišćenje" pokazuje da on ne poznaje dobro istoriju ovih prostora, jer srpski narod od svog postanka nikada nije vodio osvajačke, već isključio odbrambene ratove.

"Kada se kroz istoriju odbranio kao što je bio slučaj u Prvom svjetskom ratu i kada su to priznale velike svjetske sile, srpski narod nije pomjerao granice i uzimao tuđe, već je ostao na svojim teritorijama, kao što je današnja Srbija", rekao je Dukić Srni.

U dokumentarnoj emisiji "Priča o nama", koju na kanalu "Nacionalna geografija" vodi poznati holivudski glumac Morgan Frimen, iznesene su tvrdnje da je srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Јugoslavije, kao i za genocid i etničko čišćenje u Srebrenici.