latinica  ћирилица
06/02/2018 |  15:27 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

U Višegradu 14. februara obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka

U Višegradu će 14. februara biti održana manifestacija povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su za Srpsku život dala 23.184 vojnika, kao i 214 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.
Višegrad - Foto: arhiv
VišegradFoto: arhiv

Predsjednik Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih i istorijskih događaja Velimir Dunjić naglasio je da je ovo događaj od republičkog značaja koji se obilježava zajedno sa Odborom Vlade Srbije za njegovanje tradicije i jedan od četiri događaja koje zajedno obilježavaju vlade Republike Srpske i Srbije.

"Centralno obilježavanje Dana boraca je u Višegradu, a centralno obilježavanje Prvog srpskog ustanka je 15. februara u Oplencu u Topoli", rekao je Dunjić novinarima nakon današnjeg sastanka Pododbora u Višegradu.

On je istakao da će obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka u Višegradu početi parastosom poginulim srpskim ustanicima i poginulim borcima u manastiru Dobrun.

Istog dana, na Trgu palih boraca u Višegradu u 12.00 časova biće polaganje cvijeća i obraćanje zvaničnika.

U okviru ovog programa posjetioci će imati priliku da vide orkestar policije i nove gardiste koji su učestvovali na paradi povodom Dana Republike Srpske, 9. januara.

Dunjić očekuje da će ove godine ova manifestacija biti znatno posjećenija, te naveo da su pozivnice upućene, između ostalih, predstavnicima vlasti na nivou Srpske i predstavnicima koji su u organima BiH iz reda srpskog naroda, ambasadama Rusije i Srbije, te opštinama Stare Hercegovine i Podrinja.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izrazio je zadovoljstvo što će u Višegradu biti održana manifestacija povodom obilježavanja Dana boraca i 214 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

"Ne smijemo zaboraviti stvaraoce Republike Srpske. Moramo njegovati i voditi računa o preživjelim borcima, ali i o porodicama čiji su članovi dali život za stvaranje Republike Srpske", naglasio je Đurević.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je čast što Boračka organizacija može doprinijeti obilježavanju ovako značajnog datuma za Republiku Srpsku.

"Ovo je od posebnog značaja za borce Vojske Republike Srpske, za građane Srpske i za cijelo srpstvo. U Višegradu postoji spomenik posvećen Prvom srpskom ustanku u porti Manastira Dobrun", istakao je Vasić.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su život za Srpsku.

Prvi srpski ustanak protiv Turaka podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Izvor: Srna