latinica  ћирилица
06/02/2018 |  15:28 ⇒ 07/02/2018 | 10:47 | Autor: RTRS

Ko će u EU 2025. godine? (VIDEO)

Strategijom za zapadni Balkan Evropska unija potvrđuje jedinstvenu evropsku perspektivu svih šest zemalja partnera tog regiona, istakla je danas u Strazburu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Predstavljajući Strategiju EU za zapadni Balkan do 2025. godine, Mogerinijeva je istakla da je jedinstvena ocjena da je zapadni Balkan geografski dio Evrope koji dijeli istu istoriju i interese kao i zemlje članice EU, ali, kako proizilazi iz Strategije, i zajedničku budućnost u okviru Unije.

"Јasno je potcrtan put zemalja Balkana da se pridruže EU. Dvije od šest zemalja - Albanija i Crna Gora apsolutno su usklađene što se tiče spoljne politike EU", rekla je Mogerinijeva.

Prema njenim riječima, narodi i politički lideri zemalja zapadnog Balkana donijeli su izbor da svoje zemlje povedu u EU, a Unija će iskoristiti priliku da kaže da je ta perspektiva vrlo izvjesna.

"Ovo nije krajnji rok i Strategija je vrlo jasna da su to vremenski rokovi za zemlje koje su sada u fazi pregovora, ali zašto da ne i za one koji će kasnije ući u pregovore", dodala je visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku.

Prema njenim riječima, EU je Strategijom otvorila put koji će u narednim mjesecima otvoriti mnoge druge aktivnosti poput Samita u Sofiji.

"Postoji šest vrlo konkretnih inicijativa koje obuhvataju vladavina prava, digitalna agenda, povezivanje, dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja i pomirenje", rekla je Mogerinijeva.

Ona je naglasila da postoji veliki interes EU da sa zemljama zapadnog Balkana radi i na pitanjima bezbjednosti i borbe protiv korupcije izražavajući nadu da neće doći do radikalizacije i zaoštravanja odnosa.

"To je scenario ako ne donesemo stabilnost u region. Naravno da ima drugih uticaja - od Rusije do nekih drugih, ali nema prisustva na terenu koji se može porediti sa angažmanom EU u bilo kojoj od zemalja zapadnog Balkana", rekla je Mogerinijeva ističući da su vrata za članstvo otvorena.

Komesar za pregovore o proširenju Јohanes Han smatra da je Strategija istorijska prilika za region koji pripada EU i treba i mora da ima svoju evropsku perspektivu.

"Govorim o evropskoj perspekivi za sve zemlje zapadnog Balkana. To smo ponovili više puta, a bitno je da se zemlje međusobno pomažu na evropskom putu", rekao je Han.

On je, kada je riječ o datumima, rekao su to indikativni rokovi, koji su ambiciozno postavljeni ali ne i nemogući.

"To ne znači da je poziv bilo kome da odstupi od standarda. Uslovi se moraju ispuniti - jasna je poruka Strategije. EU neće prihvatiti niti jednu zemlju koja nije riješila svoje problema. To treba biti motivacija samoproglašenom Kosovu da proaktivno radi na pronalaženju rješenja", poručio je Han.

On smatra da takav okvir može donijeti pozitivan pritisak na političare zapadnog Balkana, jer je veliki broj građana regiona zagovornik pristupanja EU.

Han ističe da je EU jasno stavila do znanja evropsku perspektivu zapadnog Balkana, jer ima izbor "da izvozi stabilnost ili će uvoziti nestabilnost".

Komesar za pregovore o proširenju je naglasio da govori o privredi zemalja koje imaju jako puno potencijala i da se ciljevi mogu ostvariti samo ukoliko postoji konkretna inkluzija.

"Podržaćemo partnere kroz izradu šest inicijativa pretočenih u 57 konkretnih aktivnosti koje se trebaju realizovati do 2025. godine", rekao je Han.

Han ističe da je EU udarila temelje i očekuje da će biti pozitivan impuls koji će donijeti optimizam i intenziviranje aktivnosti, jer svi moraju uraditi svoje zadatke.

"U EU je došlo do zamora od proširenja i mi svojim građanima moramo objasniti koje su koristi od toga da zvozimo stabilnost da ne bi uvozili nestabilnost", ocjenjuje Han.

Srbija je u Strategiji prepoznata kao lider, zbog čega će nastaviti još brže da sprovodi kriterijume i reforme, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da će regionalna saradnja i dalje biti prioritet. Nakon što se o tekstu izjasne poslanici Evropskog parlamenta, Strategija bi u konačnom obliku trebalo da bude upućena zemljama članicama na izjašnjavanje.