latinica  ћирилица
06/02/2018 |  15:35 | Autor: RTRS

Počinje rekonstrukcija podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku

Ministar trgovine, turizma i telekomunijacija Srbije Rasim Ljajić najavio je da će uskoro početi rekonstrukcija podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku, koji predstavlja jedinstvenu cjelinu i kao takav mora da bude stavljen u funkciju turističkog razvoja ove opštine i cijele Srbije.
Ljajić u obilasku podzmnog grada Karađorđevića - Foto: SRNA
Ljajić u obilasku podzmnog grada KarađorđevićaFoto: SRNA

Nakon današnjeg obilaska podzemnog grada Karađorđevića sa predsjednikom opštine Mali Zvornik Zoranom Јevtićem, Ljajić je rekao da je ovo jedinstvena turistička atrakcija koja je, nažalost, u ovom trenutku potpuno neiskorišćena.

"Reč je o podzemnom skloništu od oko 5.000 kvadratnih metara sa 75 prostorija, među kojima je kraljevski apartman, soba za održavanje sednica Vlade Kraljevine Јugoslavije, crkva, kraljevski bunar i česme, kao i drugi sadržaji", rekao je Ljajić.

On ističe da je ovo značajan objekat, ne samo po jedinstvenom obliku arhitekture, načinu i mjestu izgradnje, nego i u kulturno-istorijskom smislu.

Ljajić kaže da će rekonstrukcija ovog objekta početi vrlo brzo, odnosno čim bude završena projektna dokumentacija, te izrazio nadu da će ga prvi turisti posjetiti već krajem ove godine.

Predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Јevtić rekao je da je prije dvije godine u podzemni grad Karađorđevića uvedena električna energija i da opština održava ovo zdanje.

"Sa ministrom Ljajićem dogovorili smo da se uradi što prije projektna dokumentacija, a posle toga da se intenzivno krene u rekonstrukciju ovog grada", rekao je Јevtić.

On je dodao da će se istovremeno raditi i most Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića, koji preko rijeke Drine povezuje Mali Zvornik i Zvornik, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju, za čiju je rekonstrukciju Vlada Srbije odobrila 600.000 evra.

U podzemnom gradu Karađorđevića održana je posljednja sjednica Vlade Kraljevine Јugoslavije u noći između 9. i 10. aprila 1941. godine.

U ovom objektu posljednje dane u Srbiji od 9. do 12. aprila 1941. godine proveo je i kralj Petar Drugi Karađorđević.

Gradnja podzemnog grada počela je 1930. godine, a prekinuta 1934. godine, nakon atentata na kralja Aleksandara Drugog Karađorđevića 9. oktobra u Marseju.

Izvor: Srna