latinica  ћирилица
06/02/2018 |  16:22 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Biblioteka "Boris Јeljcin" iz Sankt Peterburga dostupna i u Banjaluci (VIDEO)

Digitalne baze Predsjedničke biblioteke "Boris Јeljcin" iz Sankt Peterburga dostupne su i u Ruskom kulturnom centru "Ruski mir" u Banjaluci.
Digitalna biblioteka - Foto: RTRS
Digitalna bibliotekaFoto: RTRS

Otvaranje digitalne baze predstavlja nastavak saradnje biblioteke "Boris Јeljcin" iz Sankt Peterburga i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Predsjednička biblioteka „Boris Јeljcin” je treća po veličini biblioteka u Rusiji. Funkcioniše kao nacionalna elektronska baza za pohranjivanje digitalnih kopija najvažnijih dokumenata o istoriji, teoriji i praksi ruske države, ruskog jezika, kao i multimedijalni i multifunkcionalni centar, koji ima status nacionalne biblioteke Rusije.

- Već u 28 zemalja u svijetu postoje naše daljinske čitaonice i danas u Republici Srpskoj otvaramo 29. čitaonicu vamn granica Rusije - istakla je Olga Preobraženskaja, saradnica Predsjedničke biblioteke "Boris Јeljcin" iz Sankt Peterburga.

Јavnost Srpske od danas može više da sazna o biblotečkom fondu bogate ruske zaostavštine.

- Na jednom mjestu se nalazi preko desetina hiljada, dakle milion dokumenata digitalizovanih iz publikacija starih i rijetkih knjiga, časopisa, arhivske građe koja se tiču ruske teorije, prakse i istorije jezika i književnosti - napomenula je Ljilja Petrović Zečić, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Mogućnost pristupanja digitalnim bazama realizovana je u skladu sa sporazumom dvije biblioteke koji je, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka, potpisan 7. decembra 2017. godine u Sankt Peterburgu.