latinica  ћирилица
06/02/2018 |  18:52 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Studenti FPN traže od ministra Crnatka da poništi konkurs (VIDEO)

Studenti fakulteta političkih nauka iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara, od ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka traže da poništi oglas o popunjavanju radnih mjesta, objavljen 22. januara.
Studenti FPN pisali Crnatku - Foto: RTRS
Studenti FPN pisali CrnatkuFoto: RTRS

Tvrde da su uslovima iz oglasa stavljeni u nepovoljan položaj. S druge strane Crnadak odgovara da je sve po zakonu.

Nije logično da na funkciju sekretara Odsjeka za Aziju i Afriku ravnopravno konkurišu osobe koje su završile: agronomiju, šumarstvo, rudarstvo i političke nauke, smatraju predstavnici organizacija studenata politikologije iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

U pismu ističu da očekuju prednost pri zasnivanju radnog odnosa u poslovima iz nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova.

- Ne želimo ovim da zanemarimo ostale fakultete i njihov značaj, ali smatramo da studenti koji su slušali najviše predmeta iz te oblasti treba da imaju primat u odnosu na ostale fakultete, kaže Vedran Manjić, potpredsjednik Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banjaluka.

Od ministra Crnatka traže da bude poništen oglas u kojem je napisano da kandidat treba da ima završen bilo koji fakultet. Očekuju da u novom budu navedeni posebni uslovi sa usklađenim smjerovima visoke stručne spreme i potrebama upražnjenih radnih mjesta. Ministra pitaju i zašto je oglas objavljen na sajtu Agencije za državnu službu, a ne Ministarstva spoljnih poslova.

- Stoga smo morali reagovati jer je ovo samo jedan događaj u nizu diskriminatosrkih tendencija. Ovakvih konkursa bilo i prije kada smo mi takođe reagovali, pa su određeni konkursi bili poništeni, Fnapominje Martin Mikulić,
predsjednik Udruženja hrvatskog studentskog politikološkog foruma Mostar.

Crnadak odgovara da je oglas objavljen u skladu sa Zakonom o državnoj službi i da su se kandidati mogli informisati o njemu i u dnevnim novinama.

- Ministarstvo inostranih poslova nema pravo da diskriminiše bilo koga, niti da nekoga stavlja u privilegovan položaj. Zato pozivam sve zainteresovane za posao u ovom Ministarstvu, koji ispunjavaju uslove, da se prijave na pomenuti konkurs, poručuje Crnadak.

Studenti navode da ministar Crnadak nije ispoštovao dogovor iz Banjaluke na kojem im je prije godinu obećao bolju saradnju sa fakultetima političkih nauka u BiH. Na ove optužbe ministar odgovara da će, upravo na bazi tog razgovora, u maju raspisati konkurs za pripravnike.