latinica  ћирилица
06/02/2018 |  20:09 | Autor: RTRS

Vučić predlaže šestomjesečni moratorijum na teme iz prošlosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči posjete Hrvatskoj da Srbi i Hrvati nemaju sukobljene interese o pitanju budućnosti i predložio moratorijum od šest mjeseci na rasprave o temama iz prošlosti.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučiću je ocijenio da bi, radi smirivanja situacije i uspostavljanja dijaloga, najbolje bilo da se obje strane dogovorno uzdrže od rasprave o temama iz prošlosti na neko vrijeme.

"Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci i da to kažemo ne govorimo o tome, tome i tome, ili pre nego što izađemo sa bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi i oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma", rekao je Vučić za zagrebački "Globus".

Prema njegovim riječima, zaključak njegovih razgovora sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović trebalo bi da bude "saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je riječ o prošlosti, ali, dajte da pokušamo bolje razumeti jedni druge u narednom periodu".

Predsjednik Srbije budućnost Hrvata i Srba vidi u intenziviranju saradnje i međusobnom boljem razumijevanju.

"Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Јedni i drugi moramo razumeti da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što pre to počnemo, pokazaćemo da smo malo pametniji", istakao je Vučić.

On je naglasio da je donedavno mislio da dva naroda različito vide ono što se dešavalo prije 23, 25 ili 27 godina, ali da mu je nakon izložbe o koncentracionom logoru Јasenovac, u sjedištu UN u Njujorku, postalo jasno da Srbi i Hrvati drugačije vide i ono što se zbivalo prije 70 i nešto godina.

"Ali, sve su to sukobi oko prošlosti. Mislim da iz toga treba izaći na taj način što ćemo razgovarati, pa da vidimo imamo li kakvih problema u budućnosti. Ako to analizirate na ozbiljan način, shvatićete da nemamo. Gde su to sukobljeni interesi Hrvata i Srba u budućnosti? Mogu vam reći da to ne postoji", zaključio je Vučić.

Izvor; SRNA