latinica  ћирилица
06/02/2018 |  20:14 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Vraćeno staro ime skopskom aerodromu

Makedonska Vlada odlučila je da skopski aerodrom koji se do sada zvao "Aleksandar Veliki" preimenuje u Međunarodni aerodrom Skoplje.
Aerodrom Aleksandar Veliki (Arhiv) - Foto: Screenshot
Aerodrom Aleksandar Veliki (Arhiv)Foto: Screenshot

Vlada je na današnjoj sjednici donijela zvaničnu odluku da auto-put, koji je nosio ime "Aleksandar Veliki", preimenuje u "Prijateljstvo", javili su lokalni skopski mediji.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je preimenovanje aerodroma i auto-puta tokom sastanka sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom krajem januara na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Međunarodni aerodrom u Skoplju preimenovan je u aerodrom "Aleksandar Veliki" 27. decembra 2006. godine odlukom Vlade na čijem je čelu bio tadašnji premijer Nikola Gruevski.

Tom odlukom u zemlji je počeo proces poznat kao "antikvizacija" Makedonije.

Auto-put je nazvan "Aleksandar Veliki" dvije godine kasnije.

Makedonija spremna da prihvati ime sa geografskom odrednicom

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da prihvati geografsku odrednicu za ime.

"Želim da uspe pregovarački proces, mi smo spremni da prihvatimo geografsku odrednicu i tu ću stati jer znam da je ovo osjetljivo pitanje. Da dam šansu da uspe pregovarači preoces. Naši stavovi su javni i nadam se odluci", izjavio je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ambasadorom EU u Makedoniji Samuelom Žbogorom.

On je dodao da se u pregovaračkom procesu sa Grčkom u sporu u vezi sa imenom prilazi veoma pažljivo i da zato ne želi da daje više detalja.

Zaev je rekao da je optimista u pogledu mogućeg rješenja prihvatljivog za obje strane, ali je odbio da licitira o imenima koja su se pojavila u javnosti.

Žbogar je pozvao makedonsku vladu i ministre da ozbiljno da razmotre Strategiju EU za zapadni Balkan, budući da se u njoj nalaze projekti za sve oblasti.

"Zapadni Balkan kao što je sada nepripremljen, ali sa reformama do 2025. godine zemlje iz regiona mogu da postanu punopravne članice EU realizacijom Strategije", naglasio je Žbogar.

Izvor: SRNA