latinica  ћирилица
06/02/2018 |  20:46 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Repati pauk zarobljen u 100 miliona godina starom ćilibaru (VIDEO)

Stvorenje slično pauku, s dugim repom, otkriven je u ćilibaru koje potiče iz Mjanmara i datira iz vremena od prije 100 miliona godina.
Pauk star preko 100 miliona godina pronađen u ćilibaru (Foto: University of Kansas) -
Pauk star preko 100 miliona godina pronađen u ćilibaru (Foto: University of Kansas)

"Bilo je mnogo ćilibara koji su dolazili iz sjevernog Mjanmara, a interes za njega je porastao prije desetak godina kada je otkriveno da ćilibar potiče iz perioda Krede", rekao je Paul Selden, paleontolog na Univerzitetu Kanzas i autor studije o drevnim paucima.

"Svi insekti pronađeni u tom ćilibaru bili su mnogo stariji nego što smo mislili", rekao je Selden u intervjuu.

Otkriće je objavljeno u ponedjeljak u članku časopisa Nature Ecology & Evolution od strane međunarodnog tima istraživača iz Sjedinjenih Država, Kine, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema studiji, stvorenje dijeli mnoge sličnosti s modernim paukovima, uključujući šake, osam nogu i žlijezde za proizvodnju svilenih niti. Ono takođe ima dugu zastavu, ili rep, na stražnjoj strani, što se obično ne viđa među modernim paukovima.

Ovaj drevni pauk ima maleno tijelo, dugo samo 2,5 milimetara, a rep je gotovo dvostruko veći od dužine tijela.

"Bilo kojoj vrsti, dugi i tanki dijelovi tijela imali su ulogu antene kako bi osjetili stvari u okolini", rekao je Selden.

Kako je objavila Sinhua, repati pauk, koji je nazvan Himerarakne po nemani Himeri iz grčke mitologije, dokumentuje ključnu prelaznu fazu u evoluciji pauka.

Prije toga, Selden i njegove kolege pronašli su slične insekte iz mnogo starijih devonijskih i permskih razdoblja.

"Zato je ovo novo otkriće stvarno zanimljivo, osim činjenice da je mnogo mlađe - čini se da je to srednji oblik. U našoj analizi, on dolazi između onih starijih, kod kojih se nisu razvile paučinaste bradavice, i modernih paukova koji nemaju rep", dodao je. Selden.