latinica  ћирилица
07/02/2018 |  08:30 ⇒ 08:31 | Autor: RTRS

Predstavljena knjiga "Ivo Andrić. Istorija i politika"

U Beogradu je predstavljeno vrijedno novo izdanje uticajnog izdavača knjiga "Ivo Andrić. Ustorija i politika", Prilog proučavanju jugoslovenskih i srpskih političkih i kulturnih odnosa sa Austrougarskom, Njemačkom i Austrijom, autora Dušana Glišovića, profesora germanistike na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Ivo Andrić - Foto: RTRS
Ivo AndrićFoto: RTRS

O knjizi su, osim njenog autora, govorili i profesori Dragan Stojanović, Gojko Tešić i Petar V. Arbutina.

Arbutina je podsjetio na to da ovo djelo istovremeno predstavlja i svojevrsni nastavak Glišovićevog čitanja Andrića, započetog prvim tomom knjige IVO ANDRIĆ, Kraljevina Јugoslavija i Treći rajh 1939–1941, koji je on napisao prije nekoliko godina, te da obje knjige skupa otvaraju do sada neviđene perspektive u čitanju i tumačenju Iva Andrića.

Glišović je, između ostalog, naglasio i to da Ivo Andrić i njegovo djelo predstavljaju ujedno i najvredniji izvozni proizvod srpske, bosanskohercegovačke, hrvatske i cjelokupne jugoslovenske kulture, ali i da to svakako nije dovoljno, već da se o njemu i njegovom djelu mora iznova pisati.

Malo je svjetskih pisaca čija biografija i književno djelo sjedinjuju u tako visokoj mjeri istoriju i politiku kao što je to u slučaju Ive Andrića. Njegov život pokriva oba svjetska rata i stvaranje obje Јugoslavije. U mnogim istorijskim događajima vezanim za sudbinu BiH i Јugoslavije bio je posredni i neposredni učesnik. Poznavao je veliki broj političkih ličnosti i bio svjedok krupnih istorijskih događaja. U nedostatku smjelosti ili znanja da se ukaže na politički sadržaj njegovog djela, s vremenom se, uz dužno poštovanje prema rijetkim izuzecima, sve više učvršćivala predstava o njemu kao pripovjedaču o prošlim vremenima, a posebno o BiH pod turskom vlašću. Ova knjiga doprinosi razbijanju te predstave.

Izvor: B92