latinica  ћирилица
07/02/2018 |  09:09 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Zašto s godinama teže podnosimo mamurluk?

Nije tajna da mamurluke sve teže podnosimo što smo stariji, a evo i objašnjenja zašto.

U dvadesetim ste mogli da ustanete ujutru bez problema, iako ste do pet ujutru pili sve što ste dohvatili, a kad dođete u tridesete, nakon tri čaše vina ujutru imate osjećaj da vam je glava veličine povećeg televizora.

Јedna od teorija koja objašnjava zašto mamurluk s godinama sve teže podnosimo glasi da vremenom sve rjeđe pijemo, tako da tijelo nije naviklo na alkohol. Ali, to nije jedini razlog, evo kakva još objašnjenja nudi nauka.

Mijenja se kompozicija tijela

Činjenica je da ljudi s godinama imaju više masti, a manje mišićne mase u tijelu. Dok je mišićno tkivo 75 odsto voda, masti sadrže samo oko 10 odsto vode. A alkohol se brže apsorbuje ako tijelo ima više mišićnog tkiva jer to znači i više vode. Sa druge strane, više masti u tijelu znači da alkohol duže ostaje koncentrisan u tijelu.

Osim toga, manje vode u tijelu znači i da ćete lakše dehidrirati ako popijete dosta alkohola.

Manje enzima u jetri

Enzimi koji se nalaze u jetri su odgovorni za metaboliziranje alkohola i pročišćavanje sistema. Međutim, s godinama u jetri imamo sve manje tih enzima, zbog čega su, logično, manje efikasni.

Proces oporavka je sporiji

Kada dođete do tridesetih, vaše tijelo više ne može tako brzo da izađe na kraj sa infekcijama i bolestima, kao što je nekad moglo. To znači da zbog usporenog procesa oporavka više ne može ni tako brzo da se oporavi od pijanke.

Rjeđe pijete

U većini slučajeva, konzumiranje alkohola postaje sve rjeđe što ste stariji. Kad ste bili mlađi, vjerovatno ste bili skloniji tome da popijete koju na zabavama i nekim društvenim događajima, ali što ste stariji, sve rjeđe pijete.

Onda kad se desi da popijete koju više nego što bi trebalo, tijelo ne može brzo da se izbori sa takvim "napadom".

Izvor: Mondo