latinica  ћирилица
07/02/2018 |  09:19 | Autor: RTRS

Đurić: Sjednica SB UN-a-prilika da se iznese istina o stradanju Srba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji prilika da se iznese istina o stradanju Srba u Pokrajini i da je Srbija dobro predstavljena.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

"Održavanje sednica Saveta bezbednosti UN užasno nervira separatiste jer dokazuje da ništa na Kosovu i Metohiji nije rešeno, iako su pokušali da reše status. Na nivou svetske organizacije i za većinu stanovništva ove planete, ta tema nije regulisana kako njima odgovara", rekao je Đurić povodom današnjeg predstavljanja izvještaja generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika.

Đurić je za RTS rekao da Strategiji Evropske komisije o proširenju na Balkan pokazuje da Srbija zauzima bolje mjesto u međunarodnoj zajednici i da joj je ugled porastao, što mnogo znači po pitanju borbe za očuvanje Kosova i Metohije.

"Nije čudo što su u Prištini pomalo ljubomorni. Dobar odnos sa EU je važan zbog ukupnog spoljnopolitičkog položaja Srbije. Međutim, voleo bih da se i zajednica srpskih opština /ZSO/ češće spominje u svim dokumentima u kojima se od Prištine zahteva saradnja. ZSO nedovoljno često ističu u prvi plan", kaže Đurić.

On je rekao da Beograd, uprkos tvrdnjama iz Prištine, nije dobio nijedan dokument o istrazi ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

"Јuče sam razgovarao sa svim nadležnim institucijama. Niko nije dobio nijedan podatak iz Prištine. To mnogo govori o karakteru istrage i nameri onih koji je vode. Tu nešto nije kako treba", naveo je Đurić.

Izvor: SRNA