latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:34 | Autor: RTRS

Austrijanci neće radnike iz Hrvatske

Šef austrijskog Јavnog zavoda za zapošljavanje Јohanes Kof protivi se zapošljavanju hrvatskih radnika i upozorava da bi, u slučaju otvaranja tržišta rada, iz Hrvatske odmah došlo 10.000 nezaposlenih.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Austrijanci se boje da će sve veća nezaposlenost u Hrvatskoj primorati veliki broj hrvatskih državljana da posao traže upravo u Austriji.

Kof je na svom blogu poručio da bi produženje ograničenja za još dvije godine vjerovatno riješilo problem, jer bi tada nezaposlenost u Austriji mogla biti mnogo manja, a i situacija u Hrvatskoj bi se do tada mogla poboljšati. Odluka o tome hoće li se za još dvije godine hrvatskim državljanima na austrijskom tržištu rada produžiti ograničenja biće donesena do 1. jula.

Ako Austrija odluči da tržište rada, ipak, ne otvori za radnu snagu iz Hrvatske, tu odluku će morati da objasni Evropskoj komisiji. Austrijski podaci govore da svake godine raste broj hrvatskih radnika u Austriji. Prošle godine zaposleno je 28.000 radnika iz Hrvatske tako da Austrijanci strahuju da bi stranci mogli istisnuti domaće radnike.

Izvor: SRNA