latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:46 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Savjet bezbjednosti o Kosmetu

U Njujorku se održava sjednica Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će biti razmatran najnoviji izvještaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu UNMIK-a.
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN (arhiv) - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN (arhiv)Foto: SRNA

Gutereš je u redovnom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN o Kosovu , koji pokriva period od 16. oktobra 2017. do 16. januara ove godine, oštro kritikovao vlasti u Prištini navodeći da su nazadovali procesi u vezi sa početkom rada Specijalnog suda za zločine takozvane OVK. On je dodao da je "formiranje Specijalnog suda i Tužilaštva ključni korak kojim Kosovo treba da pokaže iskrenu želju da podržava vladavinu prava".

 "Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije je duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona", naveo je Gutereš u izvještaju, koji je objavljen na sajtu SB UN.

Kao jedan od najvažnijih događaja u protekla tri mjeseca, on je izdvojio ubistvo Olivera Ivanovića, navodeći da je ovo ubistvo izazvalo "šok i bijes" na Kosovu i širem regionu.

"Brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi ključni su faktori za održanje momentuma ka trajnom miru. Pozdravljam uzdržanost političkih lidera poslije ovog kukavičkog zločina, kao u odlučnost Beograda i Prištine da sarađuju i spriječe raspirivanje političkih tenzija", naveo je Guteres.

Gutereš je ukazao da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo 498 lica, odnosno najmanje od 2000. godine, od kada se o ovom problemu izvještavaju ambasadori Savjeta bezbjednosti. U izveštaju se konstatuje i da je u prethodna tri mjeseca na Kosovu vidljivo nezadovanje u ključnim oblastima, prije svega u nepristrasnoj primjeni vladavine prava.

Uz izvještaj generalnog sekretara UN priloženi su aneksi o radu Euleksa, ali i Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova u proteklom periodu. U izvještaju Specijalnog suda se kaže da se nastavlja istraga o izvještaju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope pod nazivom "Nehuman tretman ljudi i nelegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu".

Beograd predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On će u svom izlaganju dati osvrt na Izvještaj generalnog sekretara UN, odnosno, iznijeće ocjenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i djelovanju UNMIK-a.

Izvor: B92