latinica  ћирилица
07/02/2018 |  11:38 | Autor: RTRS

Pretresi na 12 lokacija u nastavku akcije "Zadruga"

Službenici MUP-a Kantona Sarajevo pretresli su danas 12 lokacija u ovom kantonu u nastavku akcije "Zadruga", tokom koje je ranije uhapšeno 12 lica osumnjičenih za pranje novca i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdila je Srni portparol Tužilaštva Sarajevskog kantona Azra Bavčić.

Akcija je po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo počela krajem januara i prvobitno je bilo uhapšeno 12 lica, od kojih je za devet određen jednomjesečni pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo je kao vođe ove grupe označio bračni par Đalić.

Enisa i Sanel Đalić su registrovali agencije za posredovanje u zapošljavanju Eslider i Liding, koja je radila do septembra 2016. godine, a u okviru koje su falsifikovali uvjerenja sa fakulteta koja potvrđuju da su lica na koja su uvjerenja glasila studenti i đaci.

To su radili sa ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje.

Potom su sa ostalim osumnjičenima sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a nakon toga su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao sa računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 odsto.

Na ovaj način pravna lica su izbjegavala plaćanje poreza i ostalih dažbina, odnosno vršili su pranje novca.

Tužilaštvo navodi da su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona KM, te oštetili budžet za oko 30 miliona KM.

Izvor: SRNA