latinica  ћирилица
07/02/2018 |  11:41 ⇒ 11:43 | Autor: RTRS

Klokić-Čupligin: Iskustva Srbije značajna u procesu pristupanja EU

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas da su iskustva Srbije na evropskom putu veoma značajna za Srpsku, te da tu prednost treba iskoristiti i primijeniti s ciljem aktivnijeg procesa pristupanja EU.
Klokić-Čupligin - Foto: SRNA
Klokić-ČupliginFoto: SRNA

Klokić je na sastanku u Banjaluci sa zamjenikom šefa Misije OEBS-a u BiH Aleksandrom Čupliginom ocijenio da je saradnja sa Srbijom i regionom na tom planu važna za Vladu Srpske i resorno ministarstvo.

Čupligin je naglasio da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih stvari koje zagovara OEBS, te je izrazio posebno zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, saopšteno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

- Pristupamo razgovorima sa drugim predstavnicima institucija u Vladi Srpske, ali nam je prioritet saradnja sa Ministarstvom za regionalnu saradnju - naveo je Čupligin.

Zamjenik šefa Misije OEBS u BiH najavio je početak istraživanja "Dobrobiti i sigurnosti žena u državama članicama OEBS-a", koje će sprovoditi DŽender centar Vlade Srpske, a Klokić je rekao da će resorno ministarstvo podržati to istraživanje s ciljem razmjene informacija i ostvarivanja željenih rezultata.

U fokusu istraživanja je rodna ravnopravnost, koja će prvi put omogućiti podatke uporedive sa onima iz zemalja okruženja.

Teme sastanka Klokića i Čupligina bile su aktivnosti u vezi sa ključnim projektima Ministarstva i Misije OEBS u BiH, sa posebnim akcentom na regionalnu saradnju i stabilnost.

Izvor: SRNA