latinica  ћирилица
07/02/2018 |  12:50 | Autor: RTRS

Podržati predstojeći Lut fest od 13. do 18. maja

U Istočnom Sarajevu održana je prva sjednica Organizacionog odbora 19. Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest 2018, koji će biti održan od 13. do 18. maja, pod motom "Poetika lutkarskog izraza".
Lut fest - Foto: Glas Srpske
Lut festFoto: Glas Srpske

Direktor Festivala Vitomir Mitrić, u cilju blagovremenog rješavanja organizacionih i finansijskih pitanja, predložio je institucijama Republike Srpske i Grada Istočno Sarajevo način sufinansiranja festivala, koji predstavlja vodeću manifestaciju za djecu u Istočnom Sarajevu, Republici Srpskoj i BiH.

"Od ispunjavanja ovog prijedloga umnogome će zavisiti način realizacije Festivala i njegov status i održavanje", rekao je Mitrić.

Predsjednik Organizacionog odbora 19. Lut festa Miroslav Lučić istakao je da i ove godine, festival od republičkog značaja za kulturu, ima problem sa finansiranjem.

Lučić, koji je i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, predložio je organizatoru festivala, produkciji Forum teatar, da što prije uspostavi kontakte sa nadležnim institucijama Republike Srpske i lokalnim zajednicama.

- Iako su doneseni budžeti na svim nivoima vlasti u Srpskoj i BiH, nadležne institucije još nisu raspisale konkurse za organizaciju i finansiranje najznačajnijih kulturnih manifestacija - naglasio je Lučić.

On kaže da će Grad Istočno Sarajevo i Turistička organizacija ovog grada, u skladu sa mogućnostima, pružiti maksimalnu podršku organizaciji Lut festa i da će on biti održan u svakom slučaju, možda u skromnijem formatu.

- Djecu koja godinama obožavaju ovaj festival i koja uživaju u lutkarskim predstavama ne smijemo razočarati, niti dovesti u pitanje visok renome festivala na međunarodnom nivou - dodao je Lučić.

Izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić Štifanić poručila je da Lut fest ovogodišnjim sloganom želi da stavi akcenat na različite žanrove lutkarskog izraza, ali i istraživački proces u oblasti režije, animacije, tehnike izrade lutke, predstavljajući vrhunska svjetska lutkarska dostignuća.

Navela je da je u okviru festivala planiran bogat prateći program, koji će ove godine biti u znaku istraživačkog pristupa na svim poljima lutkarske umjetnosti.

- U skladu s tim, planirano je održavanje petodnevne radionice grand ginjol lutke od recikliranog materijala. Osim radionice, u okviru edukativnog segmenta festivala biće održan masterklas na kojem će biti predstavljeni različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju - najavila je Štifanićeva.

Istakla je da posebno značajno predstavljanje literature i pisanih izdanja koja potkrepljuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti, a u okviru Festivala planirana je izložba ilustracija jednog od najznačajnijih ilustratora današnjice Dobrosava Boba Živkovića, kao i promocija izdanja Kreativnog centra.

Sastanku u Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo prisustvovali su predstavnici Grada i opština u njegovom sastavu, kao i predstavnici obrazovnih i vaspitnih institucija i članovi organizacionog tima festivala, koji su potvrdili privrženost i podršku organizaciji 19. Lut festa.

Izvor: SRNA