latinica  ћирилица
07/02/2018 |  13:22 | Autor: RTRS

Miščević: Beograd da završi sa pregovorima do 2023. godine

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da 2023. godine Srbija treba da završi sa pregovaračkim procesom, kako bi dvije godine kasnije mogla da dostigne okvir koji je postavljen za moguće pristupanje EU.
Tanja Miščević (arhivska fotografija) - Foto: TANЈUG
Tanja Miščević (arhivska fotografija)Foto: TANЈUG

Miščevićeva je na skupu u Beogradu o Strategiji EU za proširenje navela da ovo nije još jedna strategija, jer prvi put postoji indikativni vremenski okvir, odnosno potencijalna godina za pristupanje EU.

Ona je rekla da Strategija ima akcioni plan koji predstavlja razradu dokumenta u šest ključnih oblasti, a na prvom mjestu je vladavina prava, ali ne kao uslov, već kao dokaz unapređenja evropskih vrijednosti.

Prema njenim riječima, među ključnim oblastima su bezbjednost i migracije, socijalno ekonomski razvoj, povećanje infrastrukturne povezanosti, digitalna agenda i podrška pomirenju i dobrosusjedskim odnosima.

"Hoću da verujem da je ponovno otkrivanje zapadnog Balkana u Evropskoj komisiji u ekonomskom i političkom smislu važno za EU, zato što možemo da doprinesemo i pomognemo Uniji. To je ta vin-vin /win-win/ strategija koja donosi najviše rezultata", rekla je Miščevićeva.

Ona je istakla da Strategija ima ono što se često zaboravlja - kapacitet Unije da se širi, prenijeli su beogradski mediji.

"Unija je nacrtala ključne pravce svog budućeg razvoja i region koji tome može da pomogne", rekla je Miščevićeva.

Ona je istakla da Srbija, koja je prepoznata kao predvodnik na zapadnom Balkanu, treba da prenese svoja iskustva drugim zemljama.

Miščevićeva je dodala da se u strategiji pominje važan element, a to je rješavanje bilateralnih sporova.

Skup je organizovao beogradski Centar za spoljnu politiku.

Evropska komisija je juče u Strazburu usvojila konačan tekst Strategije za prijem zemalja zapadnog Balkana u članstvo EU.

Uz ocjenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. godine mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dvije zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

Izvor: SRNA