latinica  ћирилица
07/02/2018 |  14:13 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

I danas bez dogovora o kontakt tački za saradnju sa Evropolom

Predstavnici policijskih agencija i ministarstava unutrašnjih poslova svih nivoa vlasti u BiH ni danas nisu uspjeli da u Sarajevu dogovore mjesto gdje će biti zajednička kontakt tačka za saradnju sa Evropolom.
Evropol - policija EU - Foto: ilustracija
Evropol - policija EUFoto: ilustracija

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić rekao je novinarima nakon sastanka da MUP Republike Srpske insistira da ta kontakt tačka bude na adresi navedenoj u Operativnom sporazumu sa Evropolom, a to je sjedište Ministarstva bezbjednosti BiH na adresi Trg Bih 1, dok svi drugi da to bude u Dirkeciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

"Do dogovora nije došlo zbog toga što se politika duboko involvirala u policijske agencije. Što ne može da se postigne dogovor nije šteta za policijske agencije, nego za građane. Mi građane izlažemo većem riziku. Bez saradnje sa Evropolom nemamo pristup operativnim podacima", istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija daje vrlo ozbiljne naznake da će, ukoliko ovo pitanje ne bude brzo riješeno, jednostrano odustati od Operativnog sporazuma.

"BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema svog oficira za vezu u sjedištu Evropola u Hagu", naglasio je Mektić.

Mektić je istakao da pokušaj da se postigne sporazum nije zakonska obaveza, jer međunarodne sporazume u ovom slučaju sprovodi Ministarstvo bezbjednosti, pa on može da donese odluku da uputi oficira za vezu u Hag.

"Iskoristiću neka svoja ovlašćenja da ovo presiječem. Јoš mi treba jedan krug nekih konsultacija. Neću da dozvolim da ovaj sporazum bude raskinut ni zbog jednog političkog interesa u BiH", poručio je Mektić.

On je rekao da je juče između policijskih agencija sa svih nivoa BiH, nakon šest mjeseci, dogovoreno da server kojim će biti razmjenjivani podaci neophodni za rad policijskih agencija bude smješten u sjedištu Ministarstva bezbjednosti BiH.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da MUP Srpske nije protiv Operativnog sporazuma koji je dogovoren sa Evropolom.

Prema njegovim riječima, MUP Srpske je za to da se Operativni sporazum poštuje onako kako je dogovoreno i napisano, odnosno da se dosljedno primjeni i da u tome nema političke opstrukcije, kako tvrdi Mektić.

Ćulum je pojasnio da je MUP Republike Srpske isključivo za to da zajednička kontak tačka za saradnju sa Evropolom bude u sjedištu Ministarstva bezbjednosti BiH, kako je predviđeno Operativnim sporazumom.

On je podsjetio da je prošle godine i ministar unutrašnjih poslova Republike srpske Dragan Lukač pisao direktoru Evropola i molio ga da svojim autoritetom utiče da bude postignut dogovor.

"Mi smo pristali da u sporazumu bude promijenjena adresa, ali ne i institucija u kojoj će se nalaziti kontakt tačka sa Evropolom, a to je Ministarstvo bezbjednosti BiH. Da bi se nešto mijenjalo u Operativnom sporazumu o tome treba da se saglase sve agencije koje su učestvovale u njegovom pravljenju", smatra Ćulum.

Ćulum nije želio da komentariše Mektićeve najave da će sam donijeti odluku o zajedničkoj kontakt tački ukoliko ne bude postignut dogovor.

On je naglasio da MUP Republike Srpske i dalje sarađuje sa zemljama članicama Evropola.

"Imamo međunarodne akcije u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja droge, oružja, minsko-eksplozivnih sredstava. Prošle godine smo imali nekoliko međunarodnih akcija sa zemljama iz okruženja i evropskim zemljama", pojasnio je Ćulum.

Izvor: SRNA