latinica  ћирилица
07/02/2018 |  15:14 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Tegeltija: Centralna banka neće imati nadležnost u superviziji banaka

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da ne postoji mogućnost po kojoj će Centralna banka BiH imati bilo kakvu nadležnost u superviziji banaka.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

"Dopunsko pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom nalazi se na sajtu Ministarstva finansija Republike Srpske. Ništa se neće promijeniti u radu Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, jer je to rezultat zajedničkih dogovora, kompromisa i jednoglasnog odlučivanja svih članova koji ga čine i ne postoji mogućnost da će bilo ko - Stalni odbor ili Centralna banka BiH imati bilo kakvu nadležnost u suprviziji banaka", rekao je Tegeltija novinarima.

On je podsjetio da su Zakonom o bankama iz 2016. godine entitetske agencije za bankarstvo dobile dodatne nadležnosti.

Ministarstvo finansija Republike Srpske oštro osuđuje proizvoljne interpretacije Dopunskog pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom i odbacuje netačne tvrdnje o namjeri potpisivanja pisma u dijelu koji se odnosi na memorandum kojim se uređuje Stalni odbor za finansijsku stabilnost.

Dopunsko pismo namjere možete pročitati ovdje.

Govoreći o javnom dugu Republike Srpske, Tegeltija je naveo da će Srpska doći na nivo javnog duga od oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, što jeste i cilj Vlade Srpske.

"Nigdje nisam čuo da neko može biti prezadužen sa izdatim garancijama", dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, cilj Vlade jeste da bude na usluzi javnim preduzećima za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata i malim lokalnim zajednicama, te da su zato dostavljene odluke u Narodnu skupštinu.

"Naše procjene su da će biti potrebno dati garanciju za izgradnju hidroelektrane `Buk bijela` čija je procijenjena vrijednost 170 miliona evra, zatim za završetak gradnje Hidroelektrane `Dabar`. To su krediti koje će povući i vraćati javna prduzeća, a garanciju ćemo dati i za izgradnju auto-puta", kaže Tegeltija.

On je naglasio da postoje tri konkretna zahtjeva za izdavanje garancije - opštine Kostajnica i Bileća, te Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

"Odluke neće uticati na rast zaduženosti Republike Srpske. Vlada Srpske danas ima manje materijalnih troškova nego 2010. godine i maksimalno vodimo računa o uštedama", zaključio je Tegeltija.

Izvor: RTRS/SRNA