latinica  ћирилица
07/02/2018 |  15:34 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Sutra počinje Simposion o teologiji u javnoj sferi (VIDEO)

U organizaciji Centra za filozofiju i teologiju, pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, sutra u Kulturnom centru u Trebinju počinje Simposion o teologiji u javnoj sferi.
Trebinje-simposion - Foto: RTRS
Trebinje-simposionFoto: RTRS

"Umjetnost i kanon: između autentičnog ropstva i (ne)autentične slobode", "Izazov klerikalizma u Crkvi", "Pravoslavna etika i duh kapitalizma: da li pravoslavni narodi propadaju", "Depresija - bolest savremenog doba", teme su o kojima će učesnici razgovarati u okviru četiri panel diskusije.

"Sve su to zajedničke teme koje se pokušavaju prevazići, problematizovati i odgovoriti na te probleme...", kaže đakon Branislav Rajković.

Predavači su eminentni stručnjaci, između ostalih, američki teolog grčkog porijekla Aristotel Papanikolau, akademski slikari Milivoje Unković i Mileta Prodanović, te Tomas Bremer sa Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Minsteru.

"Ono što je novina jeste da će biti organizovane i izvjesne prezentacije po uzoru na čuvene ted konferencije i ted prezentacije...", dodaje Rajković.

U okviru Simposiona, sutra će u ime Međureligijskog vijeća u BiH, vladika Grigorije potpisati Platformu za mir. Prvi put su ovakav dokument podržali predstavnici svih vjerskih zajednica i crkava u BiH.