latinica  ћирилица
07/02/2018 |  16:05 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Revizorski izvještaj za rezervom za finansijsko poslovanje Laktaša (VIDEO)

Glavna služba za reviziju Republike Srpske, kontrolišući finansijsko poslovanje opštine Laktaši u 2016. godini, donijela je Izvještaj sa rezervom. Na skupštinskom zasjedanju usvojen je set mjera da bi nedostaci bili što prije otklonjeni.
SO Laktaši - Foto: RTRS
SO LaktašiFoto: RTRS

Glavne zamjerke revizora odnosile su se na isplatu sredstva za naknade zaposlenima koje nisu planirane. Osim toga, revizor je uočio još dvije nepravilnosti - kada je u pitanju objelodanjivanje finasijskih izvještaja i kada su u pitanju sporovi i usaglašenost informacija o sporovima sa informacijama koje ima pravobranilaštvo.

Odbornici su usvojili Plan aktivnosti za realizaciju preporuka po Izvještaju Glavne službe za reviziju. Vlast i opozicija su saglasni da ih treba što prije realizovati.

"Mi nismo tražili, s obzirom da ni revizija nije tražila odgovornost, ali tražimo da se ta praksa ne ponavlja. Nema razloga da ti propusti koji su negdje u iznosu od 200.000 maraka planiraju i da se isplate, a da za to nema odgovornosti", rekao je odbornik NDP-a Vukašin Vojinović.

Boris Spasojević, predsjednik Skupštine opštine Laktaši misli da su to sitnice koje bi trebalo u dogledno vrijeme riješiti.

"Zbog toga i sama najava revizije da će ponovo doći u kontrolu već u semptembru dovoljno govore da će se to vjerovatno sve ispraviti po preporukama", dodao je Spasojević.

Odbornici su usvojili i brojne planove i programe potrošnje budžetskih sredstava u iznosu od 15,5 miliona maraka od kojih će 500.000 biti utrošeno za infrastrukturne projekte u 2018. godini.