latinica  ћирилица
07/02/2018 |  16:30 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Propao još jedan dogovor o sjedištu zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EVROPOL-om (VIDEO)

Propao je još jedan dogovor o uspostavljanju tzv, zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EVROPOL-om. MUP Republike Srpske prihvata da sjedište bude na adresi zajedničkih institucija, u Ministarstvu bezbjednosti, ali nikako u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH.
Evropol - Foto: ilustracija
EvropolFoto: ilustracija

Kontakt tačka za saradnju sa EVROPOL-om zajedničko je vlasništvo svih policijskih agenciji u BiH. Zato MUP Republike Srpske ne pristaje da se lokacijski i institucionalno smjesti u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela. Insistiraju na adresi dogovorenoj potpisivanjem Operativnog sporazuma sa Evropolom, a to je Trg BiH 1, na kojoj su smještene zajedničke institucije.

"U pravljenju Operativnog sporazuma učestvuju sve zainteresovane strane i ako su mislili da nešto mijenjaju, trebali su da promijene i sjedište. Mi smo čak napravili kompromis pa smo pristali da promijenimo adresu, ali ne i instituciju. Institucija je Ministarstvo bezbjednosti BiH", rekao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

Iako je kadar iz Republike Srpske, ministar bezbjednosti Dragan Mektić je na suprotnoj poziciji u odnosu na stav MUP Srpske. Kao ključni argument da bi kontakt tačka sa EVROPOL-om trebalo da bude u Direkciji, ističe da je i Kancelarija Intrepola već na toj adresi.

"MUP RS inzistira da to bude na Trgu BiH 1, a sve ostale agencije inzistiraju da to bude u Direkciji. Јedna totalno banalna stvar, gdje će ko sjediti, postala je kamen spoticanja", izjavio je Mektić.

Iako je po sopstvenom priznanju samo koordinitaor u pokušaju postizanja dogovora, bh ministar bezbjednosti najavljuje da će iskoristiti ovlašćenja da bi riješio problem sa EVROPOL-om.

Iz MUP-a Srpske ističu da nastavljaju uspješnu saradnju sa zemljama članicama EVROPOL-a u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja oružja i droge.