latinica  ћирилица
07/02/2018 |  18:43 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Tegeltija: U dopunskom Pismu namjere nema prenosa bankarske supervizije (VIDEO)

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da ne postoji mogućnost po kojoj će Centralna banka BiH imati bilo kakvu nadležnost u suprviziji banaka.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

Zakonom o bankama iz 2016. entitetske agencije za bankarstvo dobile su dodatne nadležnosti – restrukturiranje banaka. S obzirom na to, ali i na činjenicu da će svoj dio finansijskog učešća dobiti i Agencija za osiguranje depozita, potrebno je pripremiti i usaglasiti novi memorandum između entitetskih agencija za bankrastvo, ministara finansija, Centralne banke i bh.ministarstva finansija i trezora, koje predstavlja fiskalni savjet, objašanjava ministar Tegeltija.

"Ništa se neće promijeniti u radu Stalnog odbora za finansijsku stabilnost. Ne postoji mogućnost da će bilo ko, stalni odbor ili Centralna banka imati bilo kakvu nadležnost u superviziji banaka“, rekao je Tegeltija.

Pismo namjere ostaje identično, osim što su u skladu sa obavezama promijenjeni određeni rokovi, kaže predsjedavajući Savjeta ministara.

"U međuvremenu, BiH je ispunila dio mjera kako je dogovoreno i definisano u dopunskom pismu namjere. Јedna od tih mjera je set zakona o akcizama. Druga, koja je bila prethodna mjera, zakon o osiguranju depozita, postala je struktruna mjera. Time bi bila završena legislativna reforma bankarskog sektora“, ističe Zvizdić.

U pismo namjere i Reformsku agendu, na zahtjev Srpske, uvršten je prelazak zdravstvenih ustanova na trezorski način poslovanja. Tegeltija je naveo i da će Srpska doći na nivo javnog duga od oko 40 odsto BDP-a, što i jeste cilj Vlade. Njihov je cilj i da budu na usluzi javnim preduzećima i malim lokalnim zajednicama, za velike infrastrukturne projekte, zbog čega su odluke i dostavljene Skupštini.

Tegeltija je naglasio da postoje tri konkretna zahtjeva za izdavanje garancije - opštine Kostajnica i Bileća, te Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

"Odluke neće uticati na rast zaduženosti Republike Srpske. Vlada Srpske danas ima manje materijalnih troškova nego 2010. godine i maksimalno vodimo računa o uštedama", zaključio je Tegeltija.

Procjenjuje se da će biti potrebne i garancije za izgradnju HE "Buk Bijela", vrijedne 170 miliona evra, kaže Tegeltija, te za završetak gradnje HE "Dabar" i auto-puta.