latinica  ћирилица
08/02/2018 |  09:10 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Vrhovni sud ukinuo presude specijalcima i Olegu Bandi

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Okružnog suda Banjaluka koji je specijalce Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te suvlasnika privatne autokuće Olega Bandu osudio na ukupno 42 godine zatvora.
Pljačka na autoputu (arhiv) - Foto: SRNA
Pljačka na autoputu (arhiv)Foto: SRNA

Oni su u maju prošle godine proglašeni krivim za pljačku 617.000 KM na auto-putu Banjaluka-Gradiška, ali je drugostepeni sud uvažio žalbe njihovih advokata i proces vratio na ponovno suđenje.

Prema presudi iz maja, Malić, Paraš i Popović su osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda osuđen na devet godina. Njima je, takođe, naloženo da u roku od 30 dana nakon pravosnažonosti presude upalate 543.200 KM zbog protivpravno stečene koristi.

Sud je utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačkog udruženja, kako je to tvrdilo Tužilaštvo, odnosno da nisu počinili krivično djelo organizovani kriminal. Olakšavajuća okolnost im je bila to što su mlađe životne dobi i što nisu osuđivani.

Spektakularna pljačka novca počinjena je 22. septembra 2015. godine.

Ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik privatne agencije za obezbjeđenje, osuđen na tri godine, a specijalci Goran Јanjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest mjeseci zatvora zbog učešća u razbojništvu, nakon što su krivicu priznali i pristali da svjedoče protiv saradnika.

Izvor: Nezavisne novine