latinica  ћирилица
08/02/2018 |  10:07 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Sarajevo: Privedeno 15 lica zbog pranja novca

U nastavku policijske akcije "Zadruga" na području Kantona Sarajevo privedeno je 15 lica, od kojih je dvoje zadržano u pritvoru zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

U pritvoru su zadržani Omar Lačević i Gabrijel Delić, a nakon saslušanja su pušteni na slobodu Sead Tutić, Danijel Burazorović, Nedim Stambol, Mujo Bublin, te Anila Gajević, Viktor Kljajić i Muhamed Gajević.

Nakon saslušanja pušteni su i Ibrahim Karavdić, Šefika Mahmutović, Samija i Adnana Heljić, Faruk Memić i Sakib Efendić, javio je portal Kliks.

Јuče je pretreseno 12 lokacija, a akcija se nastavlja.

Akcija "Zadruga" počela je krajem januara i tada je uhapšeno 12 lica, a za njih devet određen je jednomjesečni pritvor. Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju državljanstvo Crne Gore.

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Eslider i Liding terete se da su od 2010. do 2018. godine organizovali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka oprala više desetina miliona maraka.

Kao vođe ove grupe, prema navodima Tužilaštva, bračni par Đalić registrovao je ove agencije u okviru kojih su navodno falsifikovali uvjerenja s fakulteta i tako prikazivali da imaju kandidate za zapošljavanje.

Potom su s ostalim osumnjičenim potpisivali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, nakon čega su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 odsto, odnosno prali su novac. Na ovaj način lica su izbjegavala plaćanje poreza, kao i ostalih dažbina.

Sumnja se da su na ovaj način za sebe pribavili više od 40 miliona KM, te oštetili budžet za gotovo 30 miliona KM.

Izvor: SRNA