latinica  ћирилица
08/02/2018 |  10:14 ⇒ 10:16 | Autor: RTRS

Borović: Investicije Evropske unije su "dala - uzimala"!

Analitičar Foruma ekonomista Borislav Borović ocijenio je da su ruske investicije u Srbiju realne, kao što je u Naftnu industriju Srbije koja doprinosi srpskom budžetu i rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), dok iz EU stižu bespovratne donacije za reforme gdje se veći dio novca vraća upravo firmama iz EU kojima su dodjeljivani poslovi pomoći u reformama.

Borović je rekao da uloženih tri milijarde evra u Srbiju, o kojima govori Evropska unija, nisu ušle u Srbiju, nego je dio odmah ostajao u Uniji ili se kasnije izvlačio u firme iz EU.

Borović je rekao za "Sputnjik" da bi za pravu sliku investicija EU i Rusije u Srbiju trebalo napraviti analizu njihovog doprinosa srpskom budžetu, a posebno rastu bruto društvenog proizvoda /BDP/. On je dodao da bi ta analiza pokazala da li ostvareni profit u Srbiji, strani investitori ulažu u nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta ili ga izvlače u svoju maticu, kao što rade strane banke koje sve što zarade u Srbiji izvuku van Srbije.

"Upravo doprinos budžetu Srbije je prava slika nečijih investicija i takva analiza bi iznenadila mnoge, kao i analiza kako strani investitori postupaju sa ostvarenim profitom u Srbiji", rekao je Borović.

Podsjećajući na izjave iz EU da je Unija najveći investitor u Srbiji, a ne Rusija, Borović ističe da su ruska ulaganja realne investicije.

"Recimo, ruski NIS, odnosno `Gasprom` prošle godine je uložio 300 miliona evra samo u novo postrojenje `Duboka prerada nafte` u Rafineriji Pančevo. A, očekuje se da uloži još milijardu. Doprinos NIS-a budžetu je prošle godine bio više od 100 milijardi dinara, što je 2,7 odsto ukupnog budžeta. To je ogroman postotak i riječ je o najvećem doprinosu jedne firme državnoj kasi", naveo je Borović.

On je ocijenio da prilikom sagledavnja pitanja visine ulaganja EU i Rusije u Srbiju ne treba zaboraviti da je upravo Unija spriječila neke ruske investicije kao što je gasovod "Јužni tok", koji bi Srbiji donio dvije milijarde evra direktnih ulaganja i dodatno između dvjesta i trista miliona evra godišnje od tranzitne rente.

Borović je naveo da su ruskim investicijama postavljane različite prepreke, od finansijskog do energetskog sektora, a subencije države Srbije se uglavnom daju za kompanije iz EU.

On je dodao da niko ne spori da je EU, ukupno gledano, najveći spoljnotrgovački partner Srbije i da će, vjerovatno, to biti i niz idućih godina, ali da nije u redu da se direktivama sprečava ulazak investicija van EU, kao što su ruske ili kineske, bar do trenutka verifikovanja Poglavlja 30 o pridrživanju EU koje govori o zajedničkoj trgovinskoj politici.

Izvor: SRNA