latinica  ћирилица
08/02/2018 |  11:23 ⇒ 11:23 | Autor: RTRS

Britanski parlament pun seksualnih manijaka

Skoro svaka peta osoba zaposlena u britanskom parlamentu doživjela je ili je bila svjedok seksualnog maltretiranja na poslu u proteklih godinu dana, navodi se u najnovijem istraživanju.
Minuta šutnje u britanskom parlamentu - Foto: Screenshot
Minuta šutnje u britanskom parlamentuFoto: Screenshot

U izvještaju parlamentarnog panela, koji je objavljen danas, navodi se da je više od jedne trećine, odnosno skoro polovina žena, prijavilo u istom periodu neseksualno maltretiranje i zlostavljanje.

Izvještaj je sastavljen nakon niza optužbi za prekršaje u britanskoj politici, od nepropisnog ponašanja do neumjesnog pipanja i silovanja. Žrtve su svoja iskustva prenijele panelu poslanika koji je istraživao problem seksualnog maltretiranja i zlostavljanja u britanskom parlamentu nakon niza optužbi koje su isplivale u javnost poslije skandala sa američkim filmskim producentom Harvijem Vajnstajnom.

Panel sastavljen od predstavnika različitih stranaka pozvao je na usvajanje niza mjera radi bolje zaštite i podrške osoblju i članovima parlamenta, uključujući novi kodeks ponašanja i uspostavljanje nezavisne i pouzdane procedure podnošenja prijava. Utvrđeno je da su žene u dvostruko većem broju od muškaraca prijavile slučajeve maltretiranja i zlostavljanja.

Izvor: SRNA